Jól szerepeltek a búzasörök az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság tesztjén. 18 terméket ellenőriztek a hatóság munkatársai és egyetlen terméknél sem találtak hiányosságot.

A Szupermenta projekt keretében laboratóriumban vizsgálták, hogy élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból megfelelőek-e a kiválasztott sörök, de a kedveltségi pontozás sem maradt el – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A teszten 18 – 9 üveges és 9 dobozos – magyar, német, belga, holland, osztrák és francia előállítású búzasört vizsgáltak a Nébih munkatársai.

A kedveltségi vizsgálaton laikusok és szakértők együttesen kóstolták a termékeket. A 18 búzasör között előfordult világos szűrt-szűretlen, vörös, félbarna, barna, valamint egy biosör is, alkoholtartalmuk pedig 4,5-6,7 százalék között mozgott. A tesztelés alkalmával a megjelenést, az illatot, az ízt és az összbenyomást is pontozták.

A kóstolók kedvence a Hoegaarden minőségi világos belga fehér búzasör lett. A második helyen azonos pontszámmal a hazai előállítású, szűretlen vörös Alakor Biosör és a Paulaner Hefe-weissbier német világos szűretlen búzasör végzett. Harmadikként a Chimay belga minőségi félbarna búzasör zárt.