A szerzői jogokat sértő tartalmak miatt a Google fennállása óta 1,75 milliárd oldalt távolított el a keresési eredményoldalakról

Mit jelent ez pontosan? Ahogy a Google is írja átláthatósági jelentésében, rendszeresen kapnak olyan kérelmeket, amelyek a szerzői jogokat esetlegesen megsértő tartalmak eltávolítását kérik. Gondoljunk csak az online világban folyó cikk és hírlopásokra, vagy komolyabb esetben szerzői jogokat sértő képek, videók reposztolásra.

A napokban frissült jelentés azokról a kérelmekről közöl adatokat, amelyek az ilyen jellegű tartalmakra mutató találatok eltávolítását kérik a Keresésből. „Célunk, hogy átlátható módon mindenki megérthesse, milyen hatással van a szerzői jog a rendelkezésre álló tartalomra” – írják a Google szakértői.

Mivel a Google nem kutat magától szerzői jogokat sértő tartalmak után, első lépésben a szerzői jogok tulajdonosának az állítólagosan jogsértő tartalom eltávolítására irányuló felszólítást kell küldenie a Google-nek. A Google a panasz beérkezése után először megvizsgálja a beérkezett beadványt, majd ha az érvényes és hibátlan, akkor eltávolítja a problémás URL-t az eredmények közül. A honlappal kapcsolatos intézkedésről a Search Console rendszerén keresztül általában értesítik a webhely rendszergazdáját is. (A letiltatott domainek statisztikái szintén elérhetőek online a jelentés oldalán.)

Ezzel szemben a webhely rendszergazdája szintén felléphet, amennyiben nem érzi jogosnak az eltávolítást: ha ezt bizonyítani is tudja, akkor a Google visszaállítja a tartalmat. A Google nem közvetít a felek között, tehát ha a szerzői jogok tulajdonosa továbbra is úgy véli, hogy a tartalom jogsértő, bírósághoz fordulhat.

A cikk írásáig nagyjából 20 millió kérelem érkezett be a Google-hez, amelyek eredményeképpen 1,75 milliárd URL-t távolítottak el 888 ezer domain alól.

Többet szeretne tudni az online marketing világáról? Kövesse online marketing blogunkat!