Eredményesek a befektetőbarát kormányzati intézkedések, tavaly összesen 8495 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg Magyarországon, amely 17 százalékos növekedést jelent egyetlen év alatt – jelentette ki Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal beruházási adatait kommentálva.

A pénzügyminiszter elmondta: a beruházások növekedését az otthonteremtési program, a hatéves bérmegállapodás eredményeként 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs és az uniós források hatékony felhasználása is támogatta. A beruházások kiegyensúlyozott növekedése a következő évekre is megerősíti a kedvező gazdasági kilátásokat.

Hazánk beruházási rátája az elmúlt két évben kitartóan emelkedett, a magyar adat a Pénzügyminisztérium becslése szerint 25 százalék felett alakulhatott 2018-ban, amely számottevően felülmúlja mind a visegrádi országok, mind az Európai Unió átlagát. A bruttó állóeszköz-beruházások 2010 első negyedéve és 2018 harmadik negyedéve között több mint 53%-kal növekedtek az országban, amellyel hazánk éllovasnak számít a régióban – ismertette Varga Mihály.

A tavalyi negyedik negyedév 3174 milliárd forint értékű összberuházással, vagyis 16,9 százalékos bővüléssel járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez – mutatott rá Varga Mihály kiemelve, a fejlesztések lendületét mutatja, hogy a negyedik negyedévben 3,8 százalékos növekedést regisztráltak a megelőző negyedévhez képest. A dinamikus növekedésben komoly szerepet játszottak a feldolgozóipar kapacitásbővítő fejlesztései, valamint az, hogy az építési beruházások is 24 százalékkal bővültek.

A tárcavezető kiemelte, hogy a 19 gazdasági ágazat közül 15-ben dinamikus beruházás-növekedés valósult meg. Az energiaiparban a beruházási teljesítmény 18 százalékkal emelkedett, az oktatásban 6,9 százalékkal, az egészségügyben 46 százalékkal bővültek a beruházások. A háztartási szektor beruházásait tekintve kedvező, hogy az építési engedélyek számának elmúlt években megfigyelt emelkedése egyre inkább visszatükröződik a lakásépítések növekedésében. Tavaly 17,7 ezer lakás épült az országban, amely 23 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban – tájékoztatott a miniszter.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)