Szeptember közepére mintegy 164 milliárd forintot juttatott a magyar gazdaságba a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) irányítása alá tartozó Nemzeti Tőkeholding (NTH) a Baross Gábor tőkeprogram ingatlan- és értékpapíralapok alprogramjain keresztül.

Ezzel 10 alapkezelő összesen 13 hazai alapja kezdheti meg gazdaságélénkítő tevékenységét a beruházási aktivitás növelésén, a zöldfejlesztések serkentésén, valamint a tőzsdei befektetések forgalomösztönzésén keresztül. A 164 milliárd forintnyi forrás hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához, a versenyképesség növeléséhez.

Közölték: lezárult a Baross Gábor tőkeprogram keretében március 1-jén meghirdetett, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramok forrásainak folyósítása a nyertes alapkezelők számára. Az eredetileg 150 milliárd forintos keretösszeget végül 164 milliárd forintra emelték, melyből 150 milliárd forint az ingatlan-, míg 14 milliárd forint az értékpapíralapokhoz került.

Az ingatlanalapok a tőkefinanszírozást meglévő ingatlanok energiahatékonysági célú felújítására; zöld, vagy megújuló energiaforrást használó ingatlanok fejlesztésére, építésére, illetve részben megvásárlására fordíthatják. Emellett a forrásból akár megújuló energiaforrással működő erőművek vásárlása vagy építése is megvalósítható, így a program nagyobb megújulóenergia-termelő kapacitás kiépülését is eredményezheti. Az alprogram akár több százezer négyzetméter alapterületű ingatlanportfólióra lehet pozitív hatással, így a visszaeső lakossági kereslet miatt zsugorodó építőipari beruházások serkentésén túl hozzájárul Magyarország külföldi energiakitettségének csökkentéséhez és a klímacélok teljesüléséhez is – sorolta az NTH.

Az értékpapíralapokra fókuszáló alprogram a tőzsdei likviditás fejlesztését célozza. A részt vevő alapkezelők a következő időszakban elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) forgalmazott közép- és nagyvállalatok részvényeibe és kötvényeibe, valamint indexkövető alapokba fektetnek be, ezzel még vonzóbbá téve a hazai tőzsdét a magyarországi kibocsátók számára.

Katona Bence, az NTH elnök-vezérigazgatója kijelentette: „az alprogramban olyan, a piacon legnagyobbaknak számító ingatlan alapkezelők vesznek részt és kaptak lehetőséget a gazdaság élénkítésére, amelyek a magyarországi ingatlanalapok 3000 milliárd forintos piacának nagyságrendileg 80 százalékát fedik le. Ezért hatékonyan, valamint eredményorientált és felelősségteljes vagyongazdálkodással tudják a forrásokat a gazdaságba juttatni.”

A források hatékony felhasználását az NTH folyamatosan nyomon követi. Az értékpapíralapok esetében három hónap, míg az ingatlanalapoknál két év után szankciók terhe mellett is ellenőrzik a pályázati kiírás szerinti előrehaladást, az elért eredményeket.

(Forrás: MTI)