A három regionális kórház projektje közvetlenül az Európai Bizottságtól kapott támogatásból valósul meg – jelentette be Vlad Voiculescu román egészségügyi miniszter. Kolozsváron, Jászvásáron és Craiován épülnének meg a régiójukat kiszolgáló intézmények.

Vlad Voiculescu elmondta, az Európai Bizottság 150 millió eurót ad a három regionális egészségügyi intézmény megépítésére, azonban Romániának be kell mutatnia a három kórház tervét a megvalósíthatósági tanulmánnyal együtt – írja a kronika.ro.

„Románia 150 millió euróról tárgyalt, ez kórházanként 50 millió eurót jelent. Ehhez azonban be kell tartani néhány feltételt, ellenkező esetben nem férünk hozzá a pénzhez. Jelenleg két tevékenység zajlik párhuzamosan. Először is a feltételek teljesítése, és itt jól állunk, időben végzünk, nem fogjuk elbukni az én mandátumom alatt. Eközben előkészítjük a három regionális kórház tervét” – fogalmazott az egészségügyi tárca vezetője.

A projektek előkészítése megvalósíthatósági tanulmányt feltételez, amiről az emberek azt gondolják, hogy pénzszivattyú, és a valóság nem mindig cáfolja ezt meg.

„A tervek előkészítése során a megvalósíthatósági tanulmány létfontosságú. Ha kapkodva készítjük el, akkor biztos rosszul fog elsülni. Szerencsére nagyon jó úton haladunk, segítséget nyújt az Európai Befektetési Bank és az Európai Bizottság. Ez garantálni fogja számunkra, hogy a megvalósíthatósági tanulmányokat jól elkészítik anélkül, hogy a nemzeti költségvetésből egy centet is erre a célra fordítanánk” – szögezte le Vlad Voiculescu.