A piaci várakozásokhoz képest hónapokkal később, december elején született meg a MÁV-Start pályázati felhívása 40 nagy befogadóképességű, egyenként 600 utast szállító, vélhetően emeletes villamos motorvonat beszerzésére.

A nemzeti vasúttársaság kormánydöntés alapján lehetőséget kapott, hogy nagy befogadóképességű elővárosi motorvonatokat vásároljon – írja a Magyar Idők.

Bár a napilap mind a nyáron, mind az ősszel közreadott értesülései korainak bizonyultak, december 5-én megjelent a régóta várt felhívás. Eszerint nyílt eljárásban, uniós forrás terhére, keretmegállapodás részeként 40 nagy kapacitású, legalább 600 ülőhellyel rendelkező villamos motorvonat szállítására, üzembe helyezésére, illetve üzemeltetési, karbantartási szolgáltatások teljesítésére írt ki közbeszerzést a MÁV-Start.

Amennyivel később írták ki, annyival gyorsabban le kívánják zárni a pályázatot, ugyanis az ajánlatok benyújtására alig több mint egy hónap jut: a határidő 2017. január 13.

A kiírásban nincs megjelölve a beszerzési ár nagyságrendje, de azt tudni lehet, hogy a kormány tavaly márciusi döntésekor 150 milliárd forintot különített el nagy befogadóképességű motorvonatok vásárlására.

Ez alapján nyugodtan kijelenthető, hogy ez lesz az év járműbeszerzése. Ugyancsak korábbi információk szerint az új járműveket többek közt a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér utasai használhatják majd.