Évtizedes csúcsot érhet el a magyarországi lakásépítés a következő időszakban, amikor évente akár harmincezer új lakóingatlan is elkészülhet.

Elmozdultak holtpontjukról a hazai lakásépítések az elmúlt másfél-két évben. Szakértők szerint a ­lakásépítési ágazat korábban a megrendeléseinek nyolcvan százalékát egyik pillanatról a másikra elveszítette – írja a Magyar Idők.

A gazdasági válság évei alatt 36 ezerről 7300-ra csökkent az egy évben épülő lakások száma. Ilyen mértékű zuhanás sehol máshol a régió­ban nem történt, a magyarországi szektornak van honnan visszakapaszkodnia.

Ideális esetben évente mintegy negyvenezer új lakásnak kellene felépülnie. A tavalyi tízezer megépült lakás egyelőre csupán a negyede ennek a számnak, idén ugyanakkor már az idei első fél évben 5004 lakás épült, ami 46 százalékkal több mint 2016 első hat hónapjában.

Az elmúlt években a január–júniusi időszakban általában az új lakások mintegy harmadát adták át, az év második felében pedig kétharmadát. Mindezek alapján idén jócskán meghaladhatja a 15 ezret az új lakások száma.