Az idén is lehetőség van arra, hogy rendelkezzünk az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadónk 1+1 százalékáról. Ezt legkésőbb május 22-ig az szja-bevallási formától függetlenül is megtehetjük – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

Magánszemélyként az idén is dönthetünk úgy, hogy a megfizetett adónk 1 százalékát felajánljuk egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékát pedig valamely technikai számmal rendelkező egyháznak, vagy a kiemelt előirányzatnak (2017-ben a Nemzeti Tehetség Programnak).

  • Az szja 1 százalék felajánlására jogosult civil szervezetek listája itt érhető el.
  • Az szja +1 százalék felajánlására jogosult egyházak és a kiemelt előirányzat listája itt érhető el.

A rendelkezés benyújtására 2017. május 22-ig van lehetőség, ez a határidő jogvesztő, elmulasztása igazolási kérelemmel sem menthető ki.

A rendelkező nyilatkozat benyújtható:

  • a személyi jövedelemadó-bevallással együtt (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen),
  • e-SZJA online kitöltő felületen ügyfélkapus regisztráció esetén elektronikus úton, vagy ügyfélkapus regisztráció nélkül postai úton,
  • munkáltatói adómegállapítás esetén 2017. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak (fontos, hogy a lezárt borítékon rajta legyen az adóazonosító jele, a leragasztás helyén pedig az aláírása!);
  • a bevallástól elkülönülten, közvetlenül a NAV-hoz a 16EGYSZA jelű nyomtatványon (ügyfélkapun keresztül elektronikusan, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen, ez esetben lezárt, adóazonosító jellel ellátott borítékban) vagy a 16EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként, önállóan lezárt, adóazonosító jelével ellátott postai borítékban (postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen).

Azt, hogy az idén megjelölt kedvezményezett(ek) részesült(ek)-e a felajánlott 1(+1) százalékos összeg(ek)ből, jövő év januártól a NAV honlapján tekinthető meg. Aki rendelkezik ügyfélkapuval, azt elektronikus úton tájékoztatják a felajánlott összeg kiutalásáról.

A rendelkező nyilatkozaton jelezheti hozzájárulását ahhoz, hogy nevét és elérhetőségét a megjelölt civil kedvezményezettel közölje a NAV. Az adatkezelési hozzájárulás és az adatok feltüntetése a rendelkező nyilatkozaton önkéntes, nem feltétele az érvényes rendelkezésnek – olvasható a NAV közleményében.