Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a 250 000. Széchenyi Kártyát és az első 100 milliós Széchenyi Kártya igénylésért járó emlékkártyát a KAVOSZ Zrt. és a program fennállásának 15. jubileumi évében.

A hazai mikro- és kisvállalati ügyfélkör finanszírozási nehézségeinek megoldására Demján Sándor 2000-ben javasolta Orbán Viktor akkori miniszterelnöknek egy államilag támogatott kedvezményes feltételrendszerű, tárgyi biztosíték nélküli folyószámlahitel bevezetését. A kormány felkarolta a kisvállalkozások finanszírozásának újszerű megoldását és meghirdette a Széchenyi Kártya Programot.  A program megvalósítására egyúttal felkérték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ), mely szervezetek a program működtetésére és koordinálására létrehozták a KAVOSZ Zrt.-t.

A program keretében ezidáig összesen 1841 milliárd forint hitelösszeget helyeztek ki 258 ezer létrejött hitelszerződéshez kapcsolódóan. A hazai vállalkozások 343 ezer hiteligénylést nyújtottak be, ennek 84 százalékát vidéki, 16 százalékát budapesti vállalkozások.

A csütörtöki rendezvényen Orbán Viktor jelentette be, hogy a Széchenyi Kártya Program – egy kivétellel – valamennyi hiteltípusában 100 millió forintra emelkedik a felvehető maximális hitelkeret. A kormány az emelt összegű hitelügyletekre is biztosítja az eddigi mértékű kamat-és kezességi díjtámogatást. A kivétel az idén elindított, 50 millió forint feletti Széchenyi Kártya Folyószámlahitel, amelynél a kezességi díjtámogatás egyelőre nem kapcsolódik az emelt összegű hitelszerződésekhez.

A Széchenyi Kártya Program hat hiteltípusból áll, ezáltal a kis- és középvállalkozások mindennemű pénzügyi problémájára megoldást tud kínálni. Jelenleg havonta átlag 17 milliárd forint hitel kerül kihelyezésre, hetente 300 hitelszerződés jön létre, óránként 100 millió forint összegű hitelhez segítik a vállalkozásokat – olvasható a KAVOSZ közleményében.

A rendezvényen Orbán Viktor, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára, Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója és a partner bankok (Budapest Bank, az ERSTE Bank, a Gránit Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank, a Sberbank, a Takarékbank és az Unicredit Bank) első számú vezetői több vállalkozást is jelképes elismerésben részesítettek. „Jubileumi” kártyát vehetett át az első 100 millió forintos hitelkeretet igénylő, az első 15 éve igénylő és a 300 000. igénylő vállalkozó, a 250 000. kártya tulajdonosa, az első 50 milliós hiteligénylő, a Gránit Bank első ügyfele és az első fagykáros hitelt felvevő Széchenyi-kártya tulajdonos is. (Képünkön a díjazottak az eseményen megjelent vezetőkkel.)

Az eseményen jelen volt Matolcsy György, az MNB Elnöke, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, valamint a vállalkozók hitelhez jutását készfizető kezességvállalással segítő garantőr intézmények több vezető is.

Krisán László: van okunk büszkének lenni

A KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója mindenkinek köszönetet mondott, aki az elmúlt 15 év sikertörténetének részese volt. A Széchenyi Kártya a kisvállalkozói hitelezés mintája – emelte ki Krisán László, aki azzal fejezte be: nem egészen 5 perces beszéde alatt 11 millió forintnyi új hitelt helyeztek ki a Széchenyi-kártya tulajdonosoknál.

Dávid Ferenc: a tisztességes vállalkozó személyigazolványa

A Széchenyi-kártya a tisztességes vállalkozó „személyi igazolványa” – mondta a VOSZ főtitkára. A kártyát ugyanis csak az kapja meg, aki kiveszi részét a közteherviselésből, befizeti az adókat és a járulékokat.

Parragh László: a kulcsszó az együttműködés

Az MKIK elnöke beszédében megjegyezte: a Széchenyi Kártya Program keretében 15 év alatt kihelyezett hitelek összege nagyjából akkora, mint amennyit a jegybank növekedési hitelprogramjában felvettek a vállalkozások. Az elnök szerint – aki szintén az együttműködés jelentőségét hangsúlyozta – az összérték még az idén meg fogja haladni a 2000 milliárd forintot.

Orbán Viktor: a 2002 és 2010 közötti időszak túlélése a KAVOSZ nagy győzelme

„Az öndicséret olyan fontos, hogy nem bízzuk másra” – tréfálkozott a miniszterelnök, de gyorsan hozzátette: „most nem magunkat jöttünk dicsérni, hanem az eszmét, amely összehozott bennünket”. A kormányfő felidézte 2011-et, amikor a 150 000. kártya kibocsátását ünnepelték egy hasonló eseményen. „Akkor még más szelek fújtak”, emlékeztetett az akkori „csatákra”, amelyeket az „unortodox” magyar gazdaságpolitikai modell védelmében kellett megvívnia a kormánynak.

Az unortodoxia, a járt út elhagyásának megnyilvánulása volt azonban már a Széchenyi Kártya Program elindítása is – mondta a miniszterelnök. 2002 után aztán „mindent üldöztek, ami Széchenyi nevével kezdődött”, ami alól a program sem jelentett kivételt. A 2002 és 2010 között eltelt 8 év „túlélése” ezért a KAVOSZ nagy győzelme – emelte ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök felidézte: a múlt század 90-es éveinek közepén még sokan úgy vélték, hogy a munkaalapú kommunista gazdaságból a tőkealapú gazdaság korszakának kihagyásával is el lehet jutni a tudásalapú gazdaságba. Már azonban kiderült, hogy a vállalkozások feltőkésítése elengedhetetlen, nem lehet az A pontból a C pontba ugrani. A GDP több mint felét és az export mintegy 30 százalékát adó, összesen 2 millió főt foglalkoztató hazai kkv-k hitelezése nem piaci, hanem nemzeti stratégiai kérdés – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: a Széchenyi Kártya Program ennek a stratégiának az egyik fontos pillére.