Minimálisan 100 milliárd dollár közvetlen kárt okozott Törökországnak az elvetélt puccskísérlet – jelentette be Ankarában a kereskedelmi miniszter.

Az első felmérések alapján 100 milliárd dollár kár okozott a török puccskísérlet, ám a közvetett hatások tovább fogják növelni az összeget. Erről ankarai sajtótájékoztatóján beszélt a kereskedelmi miniszter kedden.

Bülent Tüfenkci közölte, hogy az összeg nagyobb részét a megsemmisített vagy megrongált katonai repülőgépek, helikopterek, járművek jelentik, valamint a harcokban tönkretett épületek. (A török parlament épületét is megtámadták a puccsisták).

A miniszter úgy látja, hogy a következő hetekben a kár tovább növekszik majd, hiszen kereskedelmi tranzakciók hiúsultak meg, s a turisták tömegével mondták le utazásukat. Tüfenkci szerint „olyan országba, amelynek utcáin tankokat látni, senki sem megy nyaralni”.

A miniszter ugyanakkor köszönetet mondott a gazdasági élet szereplőinek és a külföldi partnereknek, hogy nem roppant meg a gazdaság, hiszen a puccskísérletet követő napon a tőzsde és a bankok is normálisan működtek.

Katonai erők július 16-án éjszaka próbálták megdönteni Erdogan elnök hatalmát, a puccskísérletet azonban az államfőhöz hű erők néhány ára alatt leverték. A megtorlás és a felelősségre vonás azóta is tart. Sajtó információk alapján a félreállított, lemondatott vagy üldözött katonák, rendőrök, bírók, újságírók, közalkalmazottak és civilek száma eléri a 60 ezret.

A puccskísérletben 246-an haltak meg és 2100-an megsebesültek.