Több mint hat és fél éve, azaz 79 hónapja töretlenül növekednek a reálbérek Magyarországon, csak az elmúlt egy évben hétszázalékos emelkedés következett be – mondta Varga Mihály a friss kereseti adatokat kommentálva.

A pénzügyminiszter hozzátette: főként az adócsökkentések, a versenyszféra és a közszféra béremelései és a jelentős gazdasági növekedés hatására – a családi adókedvezményekkel együtt – 86 százalékkal emelkedtek a nettó keresetek 2010 óta.

A kormány elkötelezett a magyar családok jövedelmének emelésében, anyagi biztonságuk megteremtésében – jelentette ki Varga Mihály hangsúlyozva, 2010 óta a nettó keresetek reálértéke kedvezmények nélkül több mint 40 százalékkal, a családi kedvezmények figyelembevételével pedig átlagosan 47 százalék felett nőtt. A kétgyermekesek reálkeresete közel 59 százalékkal, a háromgyermekeseké 76 százalékkal emelkedett 2010 és 2018 között. Egy olyan háromgyermekes családban, ahol mindkét szülő átlagosan keres 2010 óta megduplázódott a nettó keresetük a családi adókedvezménynek köszönhetően.

Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány kezdeményezésére megkötött bérmegállapodás – amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve a munkáltató adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza – a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseinek ösztönzésével hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben a foglalkoztatás. A magyar gazdaság elmúlt években nyújtott teljesítménye és kilátásai alapján a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradásával, a bérek folytatódó növekedésével és ezzel párhuzamosan a fogyasztás további bővülésével számolunk az elkövetkező időszakban is – tette hozzá a miniszter.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)