Ha egy cégnek fut kettőnél több hitele párhuzamosan, akkor bizonyos időközönként mindenképp érdemes felülvizsgálni, hogy biztosan a lehető legjobb kondíciókkal történik-e a finanszírozás. Egy ilyen felülvizsgálat hozadéka lehet a nagyobb hitelkeret, az alacsonyabb kamatszint és az átláthatóbb hitelstruktúra, de akár a bankszámlaköltségből is le lehet faragni.

Az időről-időre felmerülő plusz forrásigény a fejlődő cégek természetes velejárója. Különböző időpontokban felvett folyószámla- és forgóeszköz hitele, esetleg egy-egy beruházási hitele ma már sok vállalkozásnak van, ezek futamideje és persze árazása pedig jó eséllyel különböző. Egy idő után a hitelportfólió emiatt átláthatatlanná válik, ráadásul a költséghatékonyságtól is folyamatosan távolodunk.

Van egy pont, ahol megéri tabula rasát csinálni, megvizsgálni meglévő hitelállományunkat, amikor is az alábbi kérdéseket kell mindenképp tisztázni:

Mekkora összegű banki forrás áll a rendelkezésünkre? – Működésünk (bővülésünk, terjeszkedésünk) igényelne még további banki forrás bevonást?

A hitelstruktúránk kényelmesen szolgálja a működési forrás igényünket? – A napi kapkodásban nem követtünk-e el olyan hibát, hogy hosszabb távon megtérülő beruházásainkat rövidebb futamidejű hitellel finanszíroztuk?

Mindezt a banki forrást milyen költségek mellett kapjuk meg? – Itt fontos, hogy a hitelhez kapcsolódó egyéb díjakat – pl. kezelési költség – se hagyjuk ki a számításunkból!

Mekkora összegű törlesztést (tőke és kamat) jelent ez havi vagy éves szinten a cégünknek? – Ezt a rendelkezésünkre álló hitelnagyság mellett a hitelek futamideje is meghatározza.

A rendelkezésünkre bocsátott banki forrásokért cserébe milyen kötelezettségeket vállaltunk? – Például kellett-e ingatlanfedezetet biztosítanunk valamelyik hitel mögé, esetleg magántulajdonunkban lévő értékpapírjainkat lekötni jó pár évre egy lombard hitelkonstrukcióban?

Hol van az a pont, amikor el kell kezdeni a rendrakást?

Kettőnél több hitel esetében már érdemes elkezdeni ezen gondolkozni. Főként, ha azokat a hiteleket korábban vettük fel, illetve ha újabb hiteligényünk jelentkezik. Az újabb hiteligénnyel – melyet kifeszített finanszírozás esetén meglévő bankunk már nem is biztos, hogy teljesíteni kíván számunkra – ajánlott párhuzamosan több bankot is megkeresni, és ajánlatot kérni tőlük.

A mai finanszírozási környezetben sokszor találkozunk azzal, hogy egy új ügyfél megszerzése érdekében sokkal több mindenre hajlandók a bankok – magasabb hitelösszeg, alacsonyabb kamatozás –, mint amit a már meglévő ügyfelek megtartásáért bevállalnak. Tisztelet persze a kivételnek, amikor a bank ráébred arra – vagy épp versenytársak bevonásával mi magunk ébresztjük rá őket -, hogy akár el is veszíthetik biztosnak számító jó ügyfelüket.

Az új hiteligénnyel párhuzamosan indított hitelcsomag felülvizsgálat meglepő eredményeket hozhat:

  • Megemelt teljes hitelkeret;
  • Alacsonyabb kamatszint;
  • Mindez havi/éves szinten alacsonyabb hiteltörlesztő részletek mellett;
  • Egyszerűbb, követhetőbb hitelstruktúra;
  • + Ha figyelünk rá, bónuszként még a bankszámla-költségeinkből is lefaraghatunk.

Az alábbi kalkulátor segítségével megnézheti, hogy a cége mekkora hitelösszegben gondolkozhat meglévő hiteleinek kiváltása mellett:

A cikk a Bankmonitor.hu-val együttműködésben jelenik meg.