Az elmúlt években Magyarország sikeresen átállt a termelésorientált gazdaságról a technológiaorientált gazdaságra – mondta Szijjártó Péter Debrecenben, a Krones AG első, Németországon kívüli európai gyárának átadásán.

A külgazdasági és külügyminiszter kitért arra, hogy Magyarország az 5 százalékot meghaladó gazdasági növekedéssel az első helyen van az Európai Unióban, a 3,3 százalékos munkanélküliséggel pedig gyakorlatilag megvalósult a teljes foglalkoztatottság. Magyarország az egyik legversenyképesebb ország, az itt előállított termékek, szolgáltatások megállják a helyüket bárhol a világon – mondta megjegyezve, hogy míg lakosságszámban a 92. helyen áll az ország, addig a 34. legnagyobb exportáló. Magyarország egyike annak a 35 országnak, amelyik 100 milliárd euró felett exportál, „az elmúlt öt évben évről évre megdöntöttük a beruházási és az exportrekordot” – jegyezte meg.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Németország Magyarország első számú kereskedelmi partnere. tavaly 54 milliárd euró volt a kereskedelmi forgalom, az idei első fél évben pedig elérte a 29 milliárd eurót. Magyarországon több mint hatezer német vállalkozás 300 ezer magyar embernek ad munkát, az elmúlt öt évben 101 német beruházó 2000 milliárd forint értékű beruházást hozott ide. A miniszter ismételten beruházási bajnoknak nevezte Debrecent, és azt mondta „egész Közép-Európa legversenyképesebb városává nőtte ki magát” az elmúlt öt évben.

A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a Krones AG 15 milliárd forintos beruházással építette fel a termelőüzemét Debrecenben, amivel 500 új munkahelyet hozott létre. Hozzátette: a kormány 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá a beruházáshoz. A repülőtér melletti déli ipari övezetben lévő üzemben italtöltő és csomagolástechnikai berendezéseket gyártanak.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: a Krones az első cég, amely gyárat épített a repülőtér mellett déli ipari övezetben; a beruházás értéke a teljes helyi gépipar eszközállományának egyharmada. Hozzátette: 2014 és 2019 között hét német vállalat kezdett zöldmezős beruházásba Debrecenben, összesen 400 milliárd forintos beruházással 2500 új munkahelyet teremtettek.

Ralf Goldbrunner, a Krones AG igazgatósági tagja mérföldkőnek nevezte cégük életében az első nem németországi európai gyáruk átadását. Cégcsoportjuk 16 500 dolgozót foglalkoztat, éves árbevételük mintegy négymilliárd euró. Debreceni gyáruk üzembeállásával növekszik a Krones versenyképessége, nő a nyeresége és erősödik a piaci pozíciója – sorolta. Debreceni gyárukban „új gyártási folyamatokat és új rendszerszemléletet vezetnek be, amely mintául szolgál majd a teljes Krones cégcsoportnak” – jelezte az igazgató érdekességként megemlítve, hogy a világon minden negyedik ásványvizes palackot az általuk gyártott gépeken töltik.

(Forrás: MTI/KKM, fotó: Czeglédi Zsolt)