Az Országos Adóhatóság az adminisztrációs, illetve az adó- és illetékfizetési mechanizmusok egyszerűsítésére fog összepontosítani, aktív részese lesz a kormány által kezdeményezett „papírvágó bizottságnak” – jelentette ki Dragoș Doroș újonnan kinevezett elnök Bukarestben.

„Az Országos Adóhatóság döntő fontosságú intézmény, amely nagyszabású átszervezés alatt áll, hogy meg tudjon felelni a kor elvárásainak. Folytatjuk a Világbankkal közösen lebonyolított program gyakorlatba ültetését, ami lehetővé teszi számunkra, hogy egy korszerű szervezetet hozzunk létre. Az adminisztrációs, illetve az adó- és illetékfizetési mechanizmusok egyszerűsítésére fogunk összepontosítani, és minél jobb kapcsolatra az adófizetőkkel. Aktív részesei leszünk a kormány által kezdeményezett »papírvágó bizottságnak«” – idézi az adóhatóság közleménye az újdonsült elnököt.

Mint ismeretes, „papírvágó bizottság” a neve a kormány bürokráciamentesítést célzó kezdeményezésének, ami eltüntetne egy sor feleslegesnek tartott dokumentumot, engedélyt az ügyintézések folyamatából – írja a kronika.ro.

Dragoș Doroșt Dacian Cioloș miniszterelnök a pénzügyi tárca javaslatára nevezte ki az ANAF elnöki tisztségébe, a kinevezésről szóló döntés pénteken jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Mint az önéletrajzából kiderül, Dragoș Doroșnak komoly tapasztalata van pénzügyi tanácsadás és tervezés terén, jártas a hazai és nemzetközi törvénykezésben. Mostanáig egy multinacionális vállalat igazgatói tisztségét töltötte be.

2012-ben pénzügyminisztériumi államtitkárrá nevezték ki, miután 2008 és 2010 között a tárca törvénykezéssel és közvetlen adózással foglalkozó osztályát vezette. Dragoș Doroș képviselte Romániát az Európai Unió és az OECD szakbizottságaiban. Ő koordinálta ugyanakkor a kettős adózás elkerülését célzó egyezmények és direktívák egyeztetéseit és gyakorlatba ültetésének folyamatát.