A magyar élelmiszerfogyasztási szokásokról készít felmérést mintegy 2700 személy bevonásával a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amelyre további érdeklődők, elsősorban 18 év alattiak jelentkezését várják.

A hivatal közleménye szerint a kutatással képet kapnak arról, hogy a magyarok jellemzően milyen és mennyi élelmiszert fogyasztanak. Ezen adatok ugyanis elengedhetetlenül fontosak az élelmiszerekkel bevitt káros anyagok egészségkockázatának becsléséhez.

A felmérés 1 és 74 év közötti lakosok bevonásával zajlik. A program részeként a résztvevőket két alkalommal az előző napon elfogyasztott ételekről, italokról és étrend-kiegészítő termékekről kérdezik a Nébih által megbízott dietetikus szakemberek.

A kutatásban mintegy 1600, 18 év alatti gyermek élelmiszerfogyasztási adataira is szükség van, hisz ők a felnőtteknél érzékenyebbek lehetnek a különböző élelmiszerekben előforduló kémiai szennyezőanyagokra.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) EU Menu – Mi van terítéken Európában? – nemzetközi projektjének részeként megvalósuló kutatásában az Európai Unió több tagországa részt vesz, így a hazai eredményeken túl, összehasonlítható fogyasztási adatok is rendelkezésre állhatnak majd.

(Forrás: MTI)