Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Világgazdaságnak elmondta, annyival nőnek a húsipari cégek költségei, hogy áremelésre kényszerülnek.

A bérek 10 százalék fölött emelkednek az ágazatban, folyamatosan drágul az energia és a csomagolóanyaghoz is csak több pénzért lehet már hozzájutni, ez az oka annak, hogy az iparági szereplők a túlélésük érdekében kénytelenek árat emelni – magyarázta az elnök. Éder Tamás a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek empátiáját és türelmét kérte az áremeléssel kapcsolatban.

Az áremelés hátterében elsősorban a Kínában pusztító sertéspestis állhat, így az ázsiai ország jóval nagyobb mértékű importra szorul a sertéshúsból, ezt pedig az európai piac is megérzi – az elmúlt időszakban 30 százalékkal emelkedett a sertéshús ára.