Már azelőtt az induláskor tapasztalt duplájára nőtt a kereslet a csok iránt, hogy a kormány a támogatás átalakításáról döntött. Az otthonteremtési rendszer idei kibővítésével az igények még tovább nőnek.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) januártól élő kibpvítése előtt is már jelentősen nőtt az érdeklődés a támogatás iránt – derül ki a Duna House ingatlanközvetítő cég elemzéséből. Míg a tavaly nyári indulást követő első két hónapban a hitelt is igénybe vevő lakásvásárlók mindössze tíz százaléka élt a lehetőséggel, addig októberben már a lakáshitelt felvevők 17,5, novemberben 18, míg decemberben már 21,5 százaléka igényelt csok-ot.

Eleinte a csok-osok 60 százaléka budapesti volt, annak ellenére, hogy vidéken, az alacsonyabb ingatlanárak miatt jelentett igazán érdemi segítséget az állami forrás. Év végére, a csok ismertségének emelkedésével párhuzamosan ezen a területen is változott a kép: a vidék-főváros arány megfordult, és decemberben már a támogatással élők 58 százaléka vidéki vevő volt. Ezen belül még erősebb a kelet-magyarországi aktivitás, ahol a hiteles vásárlók 39,5 százaléka igénybe vette ezt az állami segítséget.

Idén a csok megváltozott feltételeinek köszönhetően a Duna House szerint nagyobb kör kaphat magasabb összegeket, így feltételezhetően tovább növekszik majd a támogatással élők aránya. A csok új feltételeiről bővebben ITT olvashat.