Az ELTE Innovációs Központja tizenkettedik alkalommal szervezte meg Újbuda Önkormányzatával és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben az ELTE-Újbuda Innováció Nap konferenciát és startup-kiállítást.

A rendezvény célja az egyetemen keletkezett tudás ipari és társadalmi hasznosításának ösztönzése, az egyetemen dolgozó oktató-kutatók és a hallgatók vállalati szférával való kapcsolatainak erősítése, kiterjesztése, valamint az aktuális innovációt érintő finanszírozási lehetőségek megismertetése.

A konferencia és a kiállítás keretében bemutatkozott többek között a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció, a Demola Budapest, a Hiventures Zrt., a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány, a Tőkeportál, az InCube Nonprofit Egyesület és Diákszervezet, valamint az Újbudai Spin-off Klub is.

A délutáni szekció a fiatalok vállalkozóvá válását bátorította az Amerikai Kereskedelmi Kamara Magyarország, az Attrecto Zrt., a Rollbar, a Széchenyi Tőkealap Kezelő Zrt., a Szecskay Ügyvédi Iroda és az iEurope Group képviselőinek részvételével.

A szekciót a BKIK Ipari Tagozatának elnöke, Zsabka Zsolt nyitotta meg. A kamarai vezető az innováció kérdéskörét a generációváltás szemszögéből közelítette meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szolgáltatások és termékek tervezésénél pedig azokkal az emberekkel is számolni kell, akik előállítják azokat, márpedig 2025-re az Y és Z generáció adja majd a munkavállalók 75 százalékát. Ha a változásokra nem tudjuk felkészíteni a 700.000 embernek munkát adó kis- és középvállalkozásokat, akkor nem fognak talpon maradni a versenyben. Zsabka Zsolt figyelemfelkeltő céllal idézte a GKI kutatását, mely szerint a felhőalapú szolgáltatásokra csak a kkv-k vezetőinek 5 százaléka nyitott, és ez csupán az innováció egyetlen részterülete. A tagozati elnök a kamara feladatának nevezte a vállalatvezetők felkészítését a változásokra, valamint az egyetemeken felhalmozódó tudás eljuttatását a gazdasági szereplőkhöz, és ennek jegyében a BKIK támogatásáról biztosította az Innovációs Naphoz hasonló eseményeket.

A rendezvényen adták át az ELTE Innovatív Kutatója díjat, valamint bemutatkoztak a Hallgatói Ötletpályázat nyertesei is.