Négy ország hét startup csapata került be a Design Terminál vállalkozásfejlesztő mentorprogramjába, amelyben három hónapon keresztül segítik a vállalkozások nemzetközi piacra lépést.

Ács Zoltán, a Design Terminál szakmai vezetője az M1 csatornán elmondta, hogy a mentorprogramra 12 országból 77 startup cég jelentkezett. A kiválasztási folyamat végén egy ötnapos táborban a legjobb 15 vállalkozás közül választották ki azt a hetet, amely bekerült a fejlesztendő vállaltok közé. Fontos szempont volt, hogy a cégek céljai között az üzleti siker mellett valamilyen társadalmi probléma megoldása is szerepeljen. Kiemelte, hogy a mentorprogram feszes, három hónapon át tartó képzés, amelynek során a különböző szakterületekről érkező, nagyjából száz szakember segíti a cégeket céljaik elérésében.

A hét vállalkozás közül az egyik az Aeriu csapata, amely logisztikai folyamatokat automatizál drónok segítségével, ezzel gyorsítja a munkafázisokat és csökkenti a balesetek kockázatát. Ellenrieder Gergely, a vállalkozás társalapítója és ügyvezetője elmondta, hogy cégüknél a legnagyobb kompetencia a szoftverfejlesztés területén halmozódott fel, ezeket a liceneket szeretnék szélesebb körben is értékesíteni. A képzésen a nemzetközi piacra lépéshez kapnak segítséget a Design Termináltól.

A további startupok között találhatók olyanok, amelyek az élelmiszerpazarlás csökkentésével foglalkoznak, mások a virtuális valóság technológiával tanítanak meditációt és stresszoldást, de akad olyan is, amely élethosszig tartó tanulást segítő programokat fejleszt – fűzte hozzá Ács Zoltán. (MTI)