Hétfőn csődbe ment a legrégibb és legnagyobb brit utazási iroda, a Thomas Cook. A cég több százezer utasa tartózkodik jelenleg is a világ különböző üdülőhelyein, hazaszállításukra akciót szerveznek.

Az 1841-ben Thomas Cook üzletember által alapított, világszerte 22 ezer alkalmazottat foglalkoztató utazási iroda, amelynek 94 repülőgépből álló saját légitársasága is van, hónapok óta pénzügyi nehézségekkel küszködött; a március 31-én zárult félévről 1,5 milliárd font (570 milliárd forint) adózás előtti veszteséget jelentett. A Thomas Cook az elmúlt hetekben felhajtott ugyan egy 900 millió fontos (340 milliárd forintos) pénzügyi mentőcsomagot saját legnagyobb részvényeseinek bevonásával, de a cég banki hitelezői további 200 millió font befektetői finanszírozás megszerzéséhez kötötték részvételüket a mentőprogramban. A tárgyalások a lehetséges pénzügyi befektetőkkel még vasárnap éjjel is tartottak, de végül eredménytelenül zárultak.

A csőd hírét hétfő hajnalban jelentette be a brit polgári repülésügyi hivatal (CAA). A Thomas Cook utolsó járata a floridai Orlandóból érkezett Manchesterbe hétfőn. Ez a gép a csőd és a járatok azonnali leállításának bejelentése idején már a levegőben volt, így még engedélyezték számára a hazatérést. A vállalat több repülőgépét ugyanakkor egyes brit repülőterek hétfőn lefoglalták a ki nem fizetett repülőtéri díjak miatt.

A CAA a Thomas Cook súlyosbodó pénzügyi helyzetének híreire már korábban kidolgozta Matterhorn-művelet nevű készenléti tervét az utazási iroda szervezésében külföldön tartózkodó csaknem 160 ezer brit utas hazaszállítására. A hatóság tájékoztatása szerint ez lesz Nagy-Britannia történetének eddigi legnagyobb ilyen jellegű békeidőbeli művelete. Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt. A CAA a brit kormány megbízásából hétfőre 64 különjáratot szervezett a Thomas Cook utasainak hazaszállítására. Az október 6-ig tartó programban részt vesz más légitársaságok mellett az easyJet és a Virgin Atlantic, de Malajziából is érkezett hétfőn Manchesterbe egy Airbus A380-as óriásgép, amely szintén bekapcsolódik a műveletbe.

A Thomas Cook brit utasainak hazaszállítása a brit kormány becslése szerint 100 millió fontba kerül, kétszer annyiba, mint a Monarch brit légitársaság csődje után végrehajtott hasonló művelet.

A Thomas Cook Csoport leányvállalata, a Neckermann Magyarország közleményt adott ki, mely szerint a Neckermann Magyarország, mint a magyar kereskedelmi törvény szerint önálló társaság, jelenleg folytatja normál, napi és operatív tevékenységét. Valamennyi külföldön tartózkodó utasuk az eredeti tervek szerint tud hazatérni. A jövőbeni utazások az anyacégnél átmenetileg akadozhatnak. A Neckermann Magyarország stabil pénzügyi helyzetben van, és minden kötelezettségét folyamatosan megtartja, az összes kiállított számlát kifizeti.

(Forrás: MTI, fotó: Thomas Cook)