Olcsó, áttekinthető és vonzó hozamszintet biztosító megtakarítási terméket fejlesztene a Pénzügyminisztérium az állampapírokból – mondta Gion Gábor a Világgazdaságnak.

A lap csütörtöki számában a pénzügyekért felelős államtitkár elmondta, a cél az, hogy a hatezer-milliárd forintos lakossági állampapír-állományt 2023-ra 11 ezer milliárd forintra növeljék. Ha sikerül, az új forrással lényegében lenullázzák Magyarország devizaadósságát, amivel nagymértékben mérsékelhető az ország gazdasági kitettsége és sérülékenysége is.

Elmondta azt is, hogy a tervezett kamatadó-mentességgel évente 13-17 milliárd forintot spórolhatnak a polgárok. Kifejtette, a kifizető jelenleg az állampapírok hozamából 15 százalékos szja-t von le, július 1-jétől ez az összeg a magánszemélyeknél marad.

Az államtitkár szerint a kamatadómentes állampapír erősíti a versenyt a megtakarítási piacon, és hatékonyabb működésre ösztönözheti a bankrendszert.

Közölte, az állampapírok értékesítésének bővítésében azért a lakástakarék-pénztári ügynökökre esett a választás, mert olyan csatornát kerestek, ahol nincs versengő termék a kínálatban. Ráadásul egy tapasztalt, jó értékesítési hálózat áll készen az értékesítésre – vélekedett.

(Forrás: MTI/PM)