A Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint akár meg is duplázódhat a személyi adókedvezményt igénybevevők száma. Idéntől ugyanis az évi 89.400 forintos adókedvezmény már számos női- és férfibetegség után is jár.

Az újonnan bekerült betegségcsoportokat érintő adókedvezményt akár öt évre visszamenőleg is lehet érvényesíteni – jelentette be Izer Norbert.

Az adóügyekért felelős államtitkár emlékeztetett, hogy adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak is, akik olyan betegségben szenvednek, amelyet az erről szóló, 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet felsorol. A jogszabályba 2019. január 1-től az endometriózis, az emlőrák, a méhnyakrák, a petefészekrábetegségek és a férfi nemi szervek leggyakoribb daganatos megbetegedései is bekerültek.

Elmondta, hogy a kedvezmény összege az év első napján érvényes havi minimálbér öt százaléka, amely a személyi jövedelemadóból levonható. A havi 7.450 forint levonását érdemes már az adóelőleg megállapításakor, a munkáltatónál nyilatkozattal kérni, így akár még a januári fizetés is magasabb lehet. Az összeg ennek elmulasztása esetén sem veszik el, hiszen a személyijövedelemadó-bevallásban, egy összegben is érvényesíthető.

A szabályozás egyértelmű – magyarázta a személyi jövedelemadóról szóló törvény erre vonatkozó rendelkezését az államtitkár – akik régebb óta szenvednek a rendeletben felsorolt betegségek valamelyikében, és nem kérték a kedvezményt, azt orvosi igazolás birtokában utólag is igényelhetik. Ugyanez a jog megilleti a kormányrendeletbe újonnan bekerült betegségcsoportok érintettjeit is – szögezte le Izer Norbert. Értelemszerűen csak akkor, ha a betegség már az elmúlt évben, vagy években is fennállt, és ez a tény szerepel az orvos által kiállított igazoláson is.

Az igazolás – melyet szakambulancia vagy a kórházi osztály szakorvosa, illetve általuk készített dokumentumok alapján a háziorvos állít ki – az adókedvezmény igénybevételének elengedhetetlen feltétele.

A bevallási adatok tanúsága szerint egyre többen tudnak az adókedvezményről. Míg 2010-ben 69 ezren vették igénybe a személyi kedvezményt, addig 2017-ben 217 ezren. Tekintettel arra, hogy endometriózisban becslések alapján akár 200 ezer nő is érintett lehet, idén akár kétszeresére is nőhet az adókedvezményt igénybe vevők száma.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)