Elsősorban a kormányzati szektor beruházási kedve határozza meg az informatikai szolgáltatások piacát is. A kilengéseket a versenyszféra digitalizációs törekvései csak részben ellensúlyozzák.

Tavaly 223 milliárd forint volt a teljes magyar ITS-piac mérete, ami az azt megelőző évhez képest 2 százalék körüli bővülésnek felel meg. A növekedés üteme ezzel jelentősen lassult a 2013-tól 2015-ig tartó időszakhoz képest, beigazolva az International Data Corporation (IDC) előrejelzését – írja a CompWorld.

– Valamelyest eltérő módon alakult az IT-szolgáltatók bevételszerkezete ahhoz képest, amire számítani lehetett – mondta Balicza Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője. – A kormányzati szektor a vártnál erősebben fogta vissza beruházásait, így ITS-költése 7 százalékkal visszaesett. A közpénzből finanszírozott egészségügy területén a csökkenés mértéke a 24 százalékot is elérte.

Kellemes meglepetést okoztak viszont tavalyi fokozott aktivitásukkal a versenyszférán belül néhány iparág szereplői. A pénzügyi szolgáltatók 2015-höz képest mintegy 7 százalékkal költöttek többet IT-szolgáltatásokra, a gyártóvállalatok pedig 9 százalékkal növelték ITS-keretüket.

Hét százalékkal növelték ITS-költésüket a kereskedővállalatok is. Beruházási keretük egy részét szintén a törvényi megfelelés kényszere alatt használták fel, de sok cég indított webáruházat, fejlesztette bolti infrastruktúráját például iparág specifikus szoftvermegoldások és wifi-hálózat telepítésével.

Költenek annyit a kis- és középvállalatok is informatikai szolgáltatásokra, hogy a szolgáltatók üzleti lehetőséget lássanak bennük, de az ITS-piac egészének teljesítményét ez a szektor nem befolyásolhatja érdemben.

A 100 főt foglalkoztató vagy annál kisebb szervezetekhez a hazai IT-költés 12 százaléka köthető, a náluk nagyobb, de legfeljebb 500 alkalmazottnak munkát adó vállalatokhoz is mindössze a 30 százaléka.