Vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak napelemes rendszerek telepítéséhez a mikro-, kis- és középvállalkozások, egy beruházáshoz 1,5 és 3 millió forint közötti összeget lehet elnyerni, a rendelkezésre álló keretösszeg 15 milliárd forint.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) keretében jelent meg a pályázati felhívás pénteken, a támogatási kérelmeket június 17-e és 2020. szeptember 30-a között lehet benyújtani – mondta a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a pályázatot bejelentő sajtótájékoztatón.

Rákossy Balázs kiemelte: a korábbiakhoz képest radikálisan egyszerűsített a költségstruktúra és az elszámolás. A pályázat kis kapacitású, a saját áramfogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítését támogatja – ismertette Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára. Hozzátette: a program hozzájárul a vállalkozások fenntartható rezsicsökkentéséhez, növekvő energetikai függetlenedéséhez és a klímavédelemhez.

Rákossy Balázs felidézte, hogy a Ginop 2700 milliárd forint támogatással segíti a kis- és középvállalkozások gazdaságfejlesztését különböző területeken 2014 és 2020 között. Ezen belül energiahatékonyságra 60 milliárd forint áll rendelkezésre, ennek majdnem felére már megjelentek a pályázatok. A keretet épületek, valamint gazdasági-termelési folyamatok energiahatékonysági korszerűsítésére fordítják.

Az államtitkár hangsúlyozta: a pénteken megjelent pályázat a vállalkozói igények felmérésén alapul. A közép-magyarországi régió kivételével az egész országból lehet jelentkezni.

Kaderják Péter ismertette: a pályázati lehetőség 7,5 és 15 kilowatt névleges teljesítmény közé eső rendszerekre vonatkozik és a saját fogyasztás kiváltását szolgálja. A támogatás mértéke kilowattonként 200 ezer forint.

Az éves áramszámla-megtakarítás 400-800 ezer forint a projekt méretétől függően, a berendezés legalább 25 éves élettartama alatt. Így a támogatás lényegében négy évnyi áramszámla összegét adja oda a vállalkozásoknak előre, ezzel segítve a beruházás megvalósítását – fogalmazott az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a napenergia hasznosítása a legtisztább, éghajlatbarát áramtermelési forma, és Magyarország gazdag napenergia-forrásban. Ezért a kormány minden szektorban támogatja a napenergia hasznosítását áramtermelésre.

A pályázók három lezárt, teljes üzleti évvel rendelkező, kettős könyvvitelt vezető mikro- kis- és középvállalkozások lehetnek. Olyan épületek korszerűsítéséhez kérhető támogatás, amelyek az elmúlt egy évben használatban álltak és volt áramfogyasztásuk.

(Forrás: PM/MTI)