Vince-napi programajánlatunk.

2016. január 23. Pincéről pincére – Variációk Vincére (Villány)

Régi szokás, hogy a szőlősgazdák Vince-nap időjárásából és a metszett „Vince vesszők” állapotából jósolják meg a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve.

„Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni.” A napsugár igazi áldás, segítségével megcsordul a jég és telik a pince.

Hideg disznótoros étkezés, borkóstolás és játékos élmények várják a pincetúrákon résztvevőket.

2016. január 23. Somlói Borfesztivál (Somlósszőlő)

A Somlói dűlőkben a gazdák a szőlő tövéhez csurgatnak a borból azzal a babonás céllal: ha most iszik a tőke, igen jó lesz a termés. A szőlőkre akasztanak egy gömböcöt, na meg kolbászt: ilyen nagy gömbölyű szeműek legyenek a szőlők és ilyen hosszúak legyenek a fürtök! Ha már látta a szőlő és tudatosult a tőkében az ez évi terv, akkor a gazdák leszedik és elfogyasztják. A pincejáráson a férfiak „bandákba” verődnek, általában ugyanaz a kompánia jön össze.

Somlói Borfesztiválra kilátogatók részt vehetnek a dűlő- és pincejáráson, a tréfás megnyitón és nevezőként vagy csak a jó borokat kedvelő érdeklődőként a megrendezésre kerülő borversenyen is. Majd igazi hagyományos disznótorossal csillapíthatják étvágyukat, ezt követően pedig népdal-tanulással és nótázással mulathatják az időt.

2016. január 23. Téli Etyeki Piknik (Etyek)

9.00 órakor disznóvágással, 10.00 órától borkóstolókkal, gasztronómiai különlegességekkel, kézműves vásárral, forraltbor-főző versennyel és számos érdekességgel készülnek Etyeken a vendégek fogadására. A rendezvény megőrzi az etyeki fesztiválok értékeit, de családiasabb hangulatban, megújult tematikával jelentkezik.

2016. január 23. Vince-napi szőlő- és borszentelés (Tokaj)

Ötödik éve annak, hogy az évet Vince-napi szőlőszenteléssel nyitják Tokajban. A világörökségi borvidék eddig szőlőszenteléssel és az újbor megáldásával ünnepelte Vince-napját, most a tervek szerint már évindító gasztronómiai programot is szerveznek. Január 23-án, szombaton disznótorosra várják a vendégeket Tokajba, a hagyományoknak pedig a történelmi egyházak szőlő- és borszentelésével tesznek eleget. Ilyenkor a helyi termelők újborát az áldás után meg is kóstolhatja a közönség, az előző évi termésből lett nedűnek tehát ez a premiere.

2016. január 22-23. Vince Nap és Vince Napi Bormustra (Mohács)

Mohácson Vince napján megtelik a szőlőhegy mulatozókkal, illetve a 21. század elején felújították azt a szokást, hogy misét tartanak a szőlőhegyi Jakab-kápolnában, majd ünnepélyes metszés következik és végül mulatozás a pincékben. Január 23-án, szombaton tartják Mohácson az immáron VII. Vince-napi Bormustrát. A szervezők minden 2015-ös bort és minden borbarátot szívesen látnak e megmérettetésen.