Vereckei Péter személyében júniustól új elnök képviseli az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületét. A Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatói posztját is ellátó szakember közel húszéves gyógyszeripari tapasztalattal rendelkezik.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) Vereckei Pétert választotta meg új elnökének, aki korábban a szervezet alelnöki tisztségét töltötte be 2016-tól. Vereckei Péter a Debreceni Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán végzett, majd az ELTE egészség-gazdaságtan, egészségpolitika szakirányán tanult tovább.

Diplomája megszerzése után a gyógyszeriparban helyezkedett el, és az elmúlt 18 évben a Pfizer magyarországi leányvállalatánál dolgozott, ahol a gyógyszeriparban is ritka karrierutat bejárva orvoslátogatóként kezdte, majd az évek során számos feladatkört ellátva, a ranglétrát végigjárva jutott el az ügyvezetői pozícióba 2014 januárjában. Az AIPM tárgyalódelegációjának tagjaként részt vett a Nemzeti Gyógyszerazonosító Szervezet megalapításában, illetve igazgatósági tagként támogatta az első Igazgatóságban.

Vereckei Péter szeretné előmozdítani, hogy az életminőséget alapvetően javító terápiák minél hamarabb hozzáférhetővé váljanak Magyarországon, és kiemelten fontosnak tartja, hogy az elmúlt tíz évben reálértéken csökkenő magyar gyógyszerkassza érje el a visegrádi országok nettó gyógyszerkiadásának reálértéken számolt átlagát, szorgalmazza a gyors, rugalmas és kiszámítható gyógyszerár-támogatási rendszer kialakítását.

Ezek mellett az új elnök szükségesnek tartja az ágazatot sújtó különadók csökkentését, hogy a gyógyszeripar magyar gazdaságban betöltött valós szerepének megfelelően járulhasson hozzá a nemzetgazdaság bővüléséhez. Az új elnök személyes ambíciója továbbá, hogy a gyógyszerekbe vetett bizalom erősödjön, valamint a szakmai csoportokon kívül a szélesebb közönség is megértse és elismerje a 21. századi gyógyszerinnováció társadalmi értékét.