Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Alap (EBA) útjára indította a kockázatitőke-alapok páneurópai alapja (VentureEU) elnevezésű programot azzal a céllal, hogy Európa-szerte fellendítse az induló és a felfutóban lévő innovatív vállalkozásokba irányuló befektetéseket.

Az Európai Bizottság és az EBA a VentureEU program keretében hat pénzügyi alapot összesen 410 millió euró összegű uniós támogatásban fog részesíteni az európai kockázatitőke-piacba való beruházás céljából. Az uniós finanszírozással támogatott alapok a tervek szerint mintegy 2,1 milliárd euró értékű állami és magánberuházást fognak mobilizálni, ami becslések szerint Európa-szerte 6,5 milliárd euró értékű új befektetést eredményez majd az induló és a felfutóban lévő innovatív vállalkozások javára, megduplázva ezzel az Európában jelenleg rendelkezésre álló kockázatitőke-forrásokat.

A kockázati tőke létfontosságú a tőkepiaci unió megfelelő működéséhez, Európában azonban továbbra is fejletlen. 2016-ban a kockázatitőke-befektetők az EU-ban hozzávetőleg 6,5 milliárd eurót, az USA-ban viszont több mint hatszor ennyit, 39,4 milliárd eurót fektettek be. A VentureEU új finanszírozási forrásokat fog biztosítani, és ezáltal lehetővé teszi az innovatív európai cégek számára, hogy a világ vezető vállalkozásai közé kerüljenek. EU-szerte várhatóan mintegy 1500 induló és felfutóban lévő innovatív vállalkozás jut majd tőkefinanszírozáshoz a VentureEU keretében.

Az uniós beruházási támogatást a Bizottság felügyelete mellett az EBA kezeli majd, a VentureEU program gyakorlati megvalósításáról pedig hat professzionális és tapasztalt alapkezelő fog gondoskodni, teljes mértékben piacvezérelt megközelítés alapján – olvasható az Európai Bizottság közleményében.