Három, városfejlesztést célzó felhívás jelent meg a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, együttes keretösszegük meghaladja a 80 milliárd forintot.

A „Zöld város kialakítása” (TOP-2.1.2-15) elsősorban olyan infrastruktúra-fejlesztéseket támogat, amelyek javítják a települések általános környezeti állapotát, segítik a település fenntartható fejlődési pályára állítását, a beruházások során olyan technológiák, módszerek kerülnek alkalmazásra, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra és a település működését, elősegítik a fenntartható fejlődést. Cél a kijelölt akcióterületen található zöldfelületek és a hozzájuk kapcsolódó önkormányzati tulajdonban lévő, sokszor használaton kívüli, de akár jövedelemtermelésre alkalmas infrastruktúraelemek megújítása. Támogatási kérelem benyújtására a városi jogállású települések helyi önkormányzatai jogosultak; a meghirdetéskor rendelkezésre álló tervezett keretösszeg teljes költség alapon a TOP beavatkozási területén: 43,246 milliárd forint.

A „Leromlott városi területek rehabilitációja” (TOP-4.3.1-15) felhívás célja „a leszakadó vagy leszakadással veszélyeztetett városrészeken koncentráltan megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex kezelése a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében”. Támogatási kérelem benyújtására a városi jogállású helyi önkormányzatok jogosultak, kivéve a megyei jogú városok önkormányzatait; a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg teljes költség alapon a TOP beavatkozási területén: 16,06 milliárd forint.

A „Barnamezős területek rehabilitációja” (TOP-2.1.1-15) felhívás legfőbb célja „a vállalkozások és befektetők, valamint a lakosság számára vonzó, ugyanakkor környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakítása”. A barnamezős területek rehabilitációja során törekedni szükséges a terület funkcióváltó megújítására, azaz hogy a fejlesztésekkel teljesüljön az intézkedés célja: a barnamező rehabilitációjával minél több, a városfejlesztés és a városüzemeltetés szempontjából innovatív módszert alkalmazó, új, zöldterületi-rekreációs, közösségi és kulturális funkciókkal gazdagodó, fenntartható városi terület jöjjön létre. Támogatási kérelem benyújtására a városi jogállású települések helyi önkormányzatai jogosultak; a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg teljes költség alapon a TOP beavatkozási területén: 21,009 milliárd forint.