A nemzetgazdasági miniszter nem tartja alaptalannak, hogy Magyarország az évtized végére csatlakozzon az euróövezethez. Varga Mihály erről a Magyar Hírlap keddi számában megjelent interjúban beszélt.

Ehhez közelebb kell kerülni az uniós átlaghoz, valamint tovább kell javítani a termelékenységet, ugyanakkor stabilabb euró is kell, biztosabb lábakon álló, közös, fiskális politikával – mondta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Varga Mihály szerint gyenge versenyképességgel, rossz árfolyamon csatlakozni életveszélyes, többet árt, mint használ. Hozzátette: az utóbbi 14 évben kiderültek a közös valuta gyengeségei is, a monetáris politika korlátai, a fiskális együttműködés hiánya.

A miniszter úgy vélte, sokat jelentett volna, ha a 2008-as válság idején eurót használ az ország, sok devizahiteles menekült volna meg az árfolyamok okozta csapdából. Ugyanakkor megmenekült Magyarország olyan kérdések megválaszolásától, mint hogy hogyan fizette volna a görög hitelcsomag rá eső részét – tette hozzá.

Felidézte, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank legutóbbi konvergencia jelentése szerint Magyarország a fontosabb kritériumokból csak az árfolyamra vonatkozó feltételt nem teljesíti, mert – Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan – nem tagja az ERM-II árfolyamrendszernek. Úgy vélte, a belépéssel épp azt a versenyelőnyt adta volna fel az ország, amivel az euróövezet országai nem rendelkeznek.