Magyarország további gazdasági fejlődése nem képzelhető el egy, az eddigieknél sokkal magasabb színvonalú szakképzési rendszer nélkül – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az országos szak- és felnőttképzési tanévnyitón, Pécsett.

A hazai szakképzés legfontosabb kérdéseit számba vevő tanévnyitó-konferencia megnyitóján a tárcavezető kiemelte: versenyképességünk növekedésének legfőbb gátja a modern termelésbe bevonható, szakképzett munkavállalók hiánya. Mint fogalmazott, a szakképzési rendszer átalakítása nem lehetőség, hanem az ország jövőjét biztosító kötelező feladat.

Július 1-je óta a Nemzetgazdasági Minisztérium 44 szakképzési centruma alá 303 köznevelési intézmény tartozik. Az átalakítás hozzávetőleg 200 ezer tanulót és 25 ezer pedagógust érintett.

Az idei tanévkezdetet érintő változásokat ismertetve a miniszter elmondta: az új rendelkezések értelmében az állam mostantól támogatja a második szakképesítés ingyenes megszerzését is. 25 évre emelték a nappali rendszerű iskolai oktatásban való részvétel felső korhatárát, illetve lehetővé tették a felnőttoktatásban is tanulószerződések megkötését, a duális képzés támogatása érdekében.

Bevezetik a „gazdasági kamarai garanciavállalást”, hogy így erősítsék a gazdálkodónál folyó gyakorlati képzés elsődlegességét. Visszaállították a gyakorlati oktatásvezető munkakört, ami szintén a duális képzés erősítését, színvonalának emelését szolgálja. A 2016–2017-es tanévtől a szakközépiskolák szakgimnáziummá, míg a szakiskolák szakközépiskolává alakulnak. A képzési struktúra átalakításával lehetővé válik, hogy mind a szakgimnáziumi, mind pedig a szakközépiskolai képzés érettségi végzettséget és szakmai képesítést egyaránt nyújtson.

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a munkanélküliség csökkentésében jelentős  szerepük van a Magyarországon befektető, munkát adó vállalkozásoknak, amelyeknek azonban ehhez megfelelő számú és minőségű munkaerőt kell találniuk. Vannak olyan országrészek, ahol a munkaerő feltöltése a magasabb munkanélküliség ellenére is gondot okoz, ezért a szakképzés és a felnőttképzés terén is óriási a feladatunk – mondta.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a gazdasági növekedés egyik alapfeltétele a gazdaságközeli képzés, és amíg néhány évvel ezelőtt szinte csak Európa, ma már az egész világ érti a szakképzés jelentőségét. Kitért arra is, hogy minden szakmában hihetetlen innováció zajlik, olyan új anyagok, eszközök jelennek meg, amelyek a tudás folyamatos megújítását igénylik.

MTI