Az első féléves növekedés összhangban van a kormány szándékaival, mivel meggyőződésünk, hogy a magyar gazdaság növekedése hosszú távon nem épülhet az olcsó munkaerőre – közölte Varga Mihály.

Ennek megfelelően örülünk annak, hogy ismét kimagasló mértékben, 14,4 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek Magyarországon júniusban, ezzel a bérek emelkedése az év első felében elérte a 12,5 százalékot – tette hozzá a nemzetgazdasági miniszter. Kiemelte: a mérsékelt inflációs környezetnek is köszönhetően a bérek reálértéke 10 százalékkal nőtt az év első hat hónapjában, ami a magyar családok anyagi helyzetét nagyban javítja.

A reálbérek négy és fél éve töretlenül emelkednek a hazánkban, ami a hazai fogyasztás felfutásával párosulva a magyar gazdaság növekedését is érdemben segíti. A miniszter elmondta, a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazó tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően az első hat hónapban a bruttó átlagbér a piaci szférában meghaladta a 304 ezer forintot.

Mint mondta, a versenyszférában január-júniusban a bruttó és a nettó bérek átlagosan 11 százalékkal nőttek, ezalatt a közszférában történt bérintézkedések hatására nagymértékű, átlagosan 14,2 százalékos volt a bérnövekedés a közfoglalkoztatás hatása nélkül.

A nemzetgazdasági miniszter a létszámbővülésről szólva megjegyezte, az idei év elejéhez hasonló növekedés több mint másfél évtizede nem következett be Magyarországon a versenyszférában, ahol júniusban – a legalább 5 embert foglalkoztató vállalkozásoknál – kiemelkedő mértékben, közel 60 ezer fővel bővült a létszám.

Varga Mihály közölte, a kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás – az aktivitás növekedésén keresztül is – tovább segítheti a foglalkoztatás bővülését és enyhítheti a munkaerőpiacon kialakult bérfeszültségeket. Hozzátette, a következő években a megállapodás hatására csökkenhet vagy meg is szűnhet a hazai bérek régiós lemaradása, hat év alatt a reálbérek akár 40 százalékkal is növekedhetnek hazánkban – olvasható az NGM közleményében.