Tavaly a finanszírozott összeg éves szinten 18 százalékkal 613 milliárd forintra nőtt a magyar lízingpiacon, ennél magasabb összegre legutóbb a válság elmélyülése előtt, 2008-ban volt példa. A múlt évben a járműfinanszírozáson belül a személyautók és kisteherautóknál a finanszírozott összeg 27 százalékkal 184 milliárd forintra nőtt.

Jelentős emelkedést ért el a magyarországi lízingpiac 2017-ben – derül ki a Magyar Lízingszövetség elemzéséből, amely szerint a finanszírozott összeg mellett a teljes portfólió is emelkedett, ráadásul a legtöbb szegmensben növekedés történt. A múlt évben kilencéves rekordot döntött a finanszírozott összeg: 613 milliárd forintos összegnél jobb eredményt legutóbb 2008-ban, a válság elmélyülése előtt ért el a lízingpiac. Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke a múlt évi adatokat értékelve kiemelte: „Tartósnak látszik a teljes portfolióban 2016-ban bekövetkezett fordulat, ami 2017 végén 1368 milliárd forintot tett ki.”

A különböző lízingpiaci szegmensek közül a járműfinanszírozás jelenti a lízingpiac egyik motorját. A személy- és kisteherautók eladása 2017-ben 15,5 százalékkal nőtt, de a lízingpiac ezt meghaladó növekedést produkált. A finanszírozott összeg ugyanis 27 százalékkal 184 milliárd forintra emelkedett. Szintén jól teljesített a flottapiac, ahol az új kihelyezések összege 23 százalékkal 87 milliárd forintra nőtt több nagy flottabeszerzésnek köszönhetően.

Zs. Nagy István, a Lízingszövetség elnökségi tagja ezzel kapcsolatban elmondta: a magánszemélyek egyre bátrabban veszik igénybe a lízingfinanszírozást, ennek eredményeként 2017-ben az autóeladások 40 százaléka valamilyen lízingkonstrukció segítségével történt. Több tényezőnek volt köszönhető a javulás, többek között a háztartások jövedelmi helyzete, a nettó fizetések emelkedését, a kedvező kamat környezet és a finanszírozások iránti bizalom erősödését – emelte ki a szakember.

A Magyar Lízingszövetség szerint a személyautó-piacon 2018-ban is növekedés várható elsősorban a magánszemélyek vásárlásai miatt ennek eredményeként a finanszírozott összeg ebben a szegmensben 10-12 százalékkal emelkedhet. A vállalati autó szegmensben a flottamenedzsment szolgáltatásokkal beszerzésre kerülő személy és kishaszon gépjárművek esetén további térnyerésre lehet számítani.

A 2017-es év igazolta, hogy a lízingtársaságoknak érdemes volt a korábban meghatározott stratégiájuknak megfelelően az eszközfinanszírozásra is fókuszt helyezni. A nehézgépjárművek és gépek finanszírozását magában foglaló eszközök esetében a kihelyezett összeg 12 százalékkal 337 milliárd forint fölé nőtt. Ezen belül a nehézgépjárműveknél 11 százalékkal 176 milliárdra, a gépeknél pedig 14 százalékkal 161,5 milliárd forintra emelkedtek az új kihelyezések.

Az eszközfinanszírozás jelentőségét mutatja az is, hogy termelőeszközként nyilvántartott gépeknél 66 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg 2017-ben, ami 39 százalékos emelkedést jelent 2016-hoz képest, ez a növekedés pedig a lízingpiaci szegmensek között messze a legmagasabb volt. Az eszközfinanszírozás megélénkülése örvendetes hír a piaci szereplők számára, és a hazai KKV szektor kedvező kilátásai pozitív jövőképet jelentenek a hazai lízingcégeknek is, amelyek kiemelt prioritásként kezelik a kis- és középvállalkozások finanszírozását.

A Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint 2018-ban folytatódhat a növekedés a lízingpiacon, amiben szerepet lesz annak, hogy a vállalkozások, ezen belül a kis- és középvállalkozások bátrabban veszik majd igénybe a költséghatékony és rugalmas lízingkonstrukciókat a különböző beszerzéseknél. Szintén segíthetik a lízingpiaci növekedést az uniós projektek, ezekkel összefüggésben a beruházások élénkülése. Nyikos Katalin a jövőben várható trendekről szólva elmondta, a változóval szemben a fix kamatozású konstrukciók térnyerésére lehet számítani, ez pedig a lízingbe vevők szempontjából alacsonyabb kockázatot jelent.