A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) és az Enterprise Europe Network (EEN) hét állomásos rendezvénysorozatot szervezett a magyar kkv-k vállalkozásfejlesztése érdekében.

A „Fókuszban a versenyképesség – Intézmények a kkv-k fejlesztéséért” elnevezésű szakmai fórumok keretében több mint félszáz cégvezető alakíthatott ki közvetlen személyes üzleti kapcsolatokat a hazai vállalkozásfejlesztésben érintett legfontosabb állami és nonprofit szervezetek vezetőivel, valamint tájékozódhatott az elérhető fejlesztési eszközökről, támogatási lehetőségekről.

A „Fókuszban a versenyképesség – Intézmények a kkv-k fejlesztéséért” című rendezvénysorozat célja a hazai vállalkozások és a kereskedelemfejlesztésben érintett intézmények eszközrendszereinek áttekintése, az együttműködések fejlesztése, valamint a külpiacra lépéshez szükséges tudás és képesség közvetlen átadása. A szakmai esemény a regionális Enterprise Europe Network irodák szervezésében összesen 6 magyarországi városban – Miskolcon, Pécsett, Győrben, Szegeden, Debrecenben és Székesfehérváron – több mint 60 hazai vállalkozás és 200 helyi szervezet részvételével zajlott.

A záróeseményre 2017. június 1-jén Budapesten került sor, ahol a résztvevő export- és vállalkozásfejlesztési szervezetek, szakmai kamarák, illetve hazai vállalkozások összefoglalták és közösen kiértékelték a regionális rendezvények eredményeit, tapasztalatait és a magyar vállalkozói ökoszisztéma legfőbb jelenkori kihívásait.

„Az uniós vállalkozások 2015-ben 4000 milliárd eurót generáltak és mintegy 90 millió munkavállalót foglalkoztattak, az idei évben pedig a kkv-k hozzájárulása az európai gazdaság növekedéséhez várhatóan 7 százalékkal fog növekedni. Látható tehát, hogy szektor jelentős hozzáadott értéket állít elő Európában és Magyarországon egyaránt. Az MNKH és az EEN közösen, globális hálózatuk, eszközrendszerük és erőforrásaik összehangolásával újabb és újabb lendületet tudnak adni a hazai vállalkozások gazdasági erejének növekedéséhez. E törekvésünk fontos állomása volt jelen rendezvénysorozat is” – hangsúlyozta köszöntő beszédében Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója.

Az záróeseményen kerekasztal-beszélgetésekre is sor került, melyek keretében szakemberek, kormányzati és non-profit szervezetek képviselői a finanszírozás, a termékfejlesztés, a külpiacra lépés, szervezet- és üzletfejlesztés, valamint a piacismeret témáihoz kapcsolódóan nyújtottak részletes tájékoztatást az elérhető eszközökről, támogatási lehetőségekről a résztvevő vállalkozásoknak.

Több mint 100 ország piacát érhetik el az exportáló magyar vállalkozások

Az Enterprise Europe Network az MNKH szervezetének fontos pillérét képezi, szoros szakmai együttműködésük eredményeként a hazai vállalkozások a Keleti és Déli nyitás fejlődő országai mellett, az uniós piacok eléréséhez is hatékony és teljes körű exportfejlesztési és exportpromóciós eszközöket vehetnek igénybe.

„Az EEN szakmai tevékenysége elengedhetetlen a hazai kkv szektor fejlesztéséhez. Éppen ezért az elmúlt években számos erőfeszítést tettünk annak érdekében, hogy kiszélesítsük az EEN szakmai programját és minél hatékonyabban integráljuk tevékenységét az MNKH szervezetébe. E törekvés sikere a mostani rendezvény megszervezésében és lebonyolításában, valamint az EEN közreműködésével elért magyar üzleti sikerekben is tetten érhető” – fogalmazott Oláh Zsanett.

Az elmúlt időszakban számos magyar kkv jutott uniós támogatási forrásokhoz az EEN közreműködésével, a Central European Research Centre például több mint 1 millió eurós támogatást nyert el a Horizon 2020 forrásból, melynek felhasználásában is hatékony szakmai támogatást nyújtott az Enterprise Europe Network – olvasható az MNKH közleményében.