2017. szeptember 19. kedd, 15:29
betöltetlen álláshelyek, KSH
A munkaerő-kereslet hazai alakulásáról a statisztikai hivatal „Munkaerő-piaci folyamatok, 2017. I. félév” című kiadványából kapunk friss képet.

Az uniós módszertan szerinti adatok

Az uniós módszertan szerint készült adatgyűjtésben a versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató szervezetei 2017. I. negyedévben 43 ezer, a II. negyedévben pedig több mint 48 ezer olyan üres vagy a közeljövőben megüresedő álláshelyet jelentettek, amelynek mielőbbi betöltése érdekében a munkáltatók már lépéseket tettek (pl. közvetítő céghez fordultak, hirdetést tettek közzé stb.). Az utóbbi 9600-zal, 25 százalékkal magasabb érték, mint a 2016 II. negyedévében jelentett. A versenyszférára jellemző üres álláshely aránya így 2,3 százalékra nőtt.

2017 II. negyedévében a versenyszférán belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban volt létszámarányosan a legtöbb betöltetlen állás (3,7 százalék), ami megelőzte ezzel a 3,4 százalékos információ és kommunikáció nemzetgazdasági ágat.

A legnagyobb létszámot foglalkoztató feldolgozóipar gazdálkodó szervezetei 18,8 ezer betöltésre váró álláshelyet jelentettek, ami 2,7 százaléka volt az összes álláshelynek.

Jelentős létszámgondokkal küzd az építőipar és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás is, előbbiben 2,5, utóbbiban 2,9 százalék volt a II. negyedévben a betöltetlen álláshelyek aránya.

A megyék közötti különbség e téren is igen jelentős, 2017 II. negyedévében a skála egyik szélén a 2,9 százalékos Somogy megyei arány, a másikon az 1,5 százalékos nógrádi volt. Így csak nagy általánosságban igaz az, hogy a magas foglalkoztatási rátájú megyék azok, ahol relatíve nagyobb a munkaerőigény, és az ország kettéosztottsága is – más munkaerő-piaci mutatókhoz képest – kevésbé markáns.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai

Az uniós előíráson alapuló statisztika mellett egy attól eltérő koncepció szerint jelzi a munkaerő-kereslet alakulását a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatsora, amely a munkáltatóktól folyamatosan beérkező munkaerőigény-bejelentéseken alapul. A munkáltatók részben azon állások bejelentésében érdekeltek, amelyeket támogatott formában kívánnak betölteni, részben alacsonyabb kvalifikációs igényű munkakörökre keresnek ilyen módon munkavállalókat.

2017 júniusában a foglalkoztatók összesen 39,2 ezer üres álláshelyet jelentettek be, amelynek 48,5 százalékához igényeltek támogatást (ez az esetek 2/3-ában közfoglalkoztatást jelentett). A bejelentések közel harmada Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, Budapestről és SzabolcsSzatmár-Bereg megyéből érkezett.

Az adott hónapban így összesen 122,0 ezer állást tartott nyilván a NFSZ, amelyből a hó végi zárónapon 87,7 ezer volt még betöltetlen. A legtöbb nem támogatott formában alkalmazni kívánt munkaerő iránti igény Budapestről, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyéből érkezett.

A keresés fő célcsoportjait az egyszerű ipari foglalkozásúak, az egyéb, máshová nem sorolható egyszerű szolgáltatási és szállítási foglalkozásúak, a tehergépkocsi-vezetők és kamionsofőrök, valamint a mechanikaigép-összeszerelők jelentették.

KSH

Az Álláshely rovat támogatója: Delego Kft.

Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja