2017. május 16. kedd, 11:25
GDP, Eurostat
A 2016. október-decemberi 1,9 százalék után 2017 első negyedévében 2,0 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban – jelentette kedden az Eurostat.

Az előző negyedévhez képest 0,5 százalékos volt a növekedés.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összevetésben – az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül – a legerőteljesebben, 5,6 százalékkal Romániában nőtt a bruttó össztermék, a „dobogóra” az egyaránt 4,1 százalékos lengyel és litván mutató fért fel. (Az élmezőny sorrendje még változhat, mivel az ír és a máltai adat is hiányzik: az előző két negyedévben Írországban 6,3, illetve 6,6, Máltán 4,9, illetve 5,1 százalékos növekedést regisztráltak.)

A 3,7 százalékos magyar adat az ötödik (legrosszabb esetben a hetedik) legerősebb, a fentieken túl még Lettország került „elénk” 3,9 százalékkal. A szlovák és a cseh gazdaság most lassabb volt: északi szomszédunknál 3,1, Csehországban 2,9 százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 1,7, az Egyesült Királyságban 2,1, Franciaországban és Olaszországban egyaránt 0,8, Spanyolországban 3,0 százalékos volt az éves GDP-növekedés.

Visszaesésről egyedül Görögország statisztikai hivatala számolt be, ott év/év alapon 0,5 százalékkal csökkent a GDP az első negyedévben.


Cég és szolgáltatás kereső
Twitter megosztás Google+ megosztás
A szerkesztő ajánlja