Újabb kétéves ciklusra megerősítette elnöki pozíciójában Madarász Ivánt az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

Az Artisjus szerzőkből álló vezetősége tisztújító közgyűlésén 2020 elejéig választotta elnökévé Madarász Ivánt, aki már 2014-től betölti ezt a posztot. „Úgy értékelem, hogy harmadszori megválasztásomban a magyar szerzői jogvédelem folyamatossága fejeződik ki. Az elkövetkező ciklusban is arra törekszem, hogy az elmúlt időben kialakult műfajok közötti szolidaritás tovább erősödjék” – idézte Madarász Ivánt a szervezet közleménye.

Mint írták, az Artisjus tevékenysége különösen fontos a szerzői közösség számára, hiszen az utóbbi években a szerzői jogdíj a magyar zenei alkotók kiemelten fontos bevételi forrásává vált. Az Artisjus évente mintegy 15 ezer 500 magyar alkotónak fizet ki jogdíjat.

Az 1949-ben született Madarász Iván számos szakmai elismerés, köztük a Kossuth-díj, az Erkel Ferenc-díj és a Bartók-Pásztory-díj birtokosa, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 1980 óta állandó oktató a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol 2002 óta egyetemi tanári rangban a zenetudományi és -elméleti tanszéken tanít. Az Artisjus vezetőségében végzett munka mellett a Magyar Zeneszerzők Egyesületének alapító és elnökségi tagja, valamint több zenei alapítvány kurátora. (MTI)