A KDNP azt szeretné, ha a mostani egy szabad vasárnappal szemben legalább két kötelező vasárnapi pihenőnap lenne biztosított a kereskedelemben dolgozók számára.

Harrach Péter frakcióvezető pénteki  sajtótájékoztatón azt mondta: keresztényszociális pártként a munkavállalók oldalán állnak, és folyamatosan konzultálnak, hogy a kereskedelmi dolgozók valamiképpen elviselhető helyzetbe kerüljenek a vonatkozó jogszabály visszavonása után. Jelezte: a két szabad vasárnap mellett azt is szeretnék, ha a nagycsaládosok, a kisgyermekesek, vagy a gyermeküket egyedül nevelők mentesülnének a vasárnapi munkavégzés alól, és ilyen beosztást csak saját kérésre kapnának. A kisebbik kormánypárt emellett a vasárnapi munkavégzést 8 órában maximálná, és fontosnak tartaná az alapbérek emelését. 

A KDNP frakcióvezetője elmondta, hogy míg tavaly a minimálbér 105 ezer, a garantált bérminimum 122 ezer forint volt, addig a bruttó alapbér eladóknál 132 ezer, árufeltöltőknél 121 ezer forint volt. Kitért arra is, hogy öt év alatt a versenyszférában 15 százalékkal nőttek átlagosan a nettó bérek, eközben kiskereskedelemben mindössze 5 százalékos volt a bővülés. 

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint kétszámjegyű béremelésre lenne szükség a kereskedelemben dolgozók számára. Kitért arra is, hogy javasolják, december 24-e is legyen a jövőben munkaszüneti nap. Ezt kezdeményezték a KDNP mellett a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője Kósa Lajos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felé is. 

Jelezte: folyamatosan az egyeztetnek, ugyanakkor a vasárnapi nyitva tartással kapcsolatban azt tapasztalták, hogy a boltok kétharmada nem nyitott ki. A vasárnapi forgalom a munkavállalók elmondása alapján nem szárnyal és nincs megfelelő létszám és a hét napra történő munkabeosztás, a munka megszervezése igen nagy problémát jelent – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a közelgő nyári szabadságok miatt a helyzet nem lesz könnyebb.  

Hozzátette:  szakszervezetként visszautasítják az önkéntes vasárnapi munkavégzést, ugyanis jelenleg olyan helyzet van, hogy az emberek féltik a munkahelyüket és nem merik azt mondani, nem mennek be. Az érdekvédő jelezte: javaslataik között szerepelt a nyolcórás munkavégzés vasárnap, és két szabad vasárnap rögzítése. Ugyanakkor ha adott esetben mégis dolgozni kell vasárnap, azért véleményük szerint 100 százalékos műszakpótlék jár. (MTI)