A szlovák munkaügyi tárca ismét élelmiszercsomagokat osztana az arra rászorulóknak, idén már higiéniai eszközökkel kiegészítve.

Szlovákiában csökken a szegénységi küszöb alatt élők száma – nyilatkozta Michal Stuška, a munkaügyi minisztérium szóvivője. Másrészt elismerte, hogy ennek ellenére a szegénység kockázatának – még a munkahellyel rendelkezők esetében is – vannak bizonyos jelenségei – írja a hírek.sk.

A hajléktalanság kérdése sok esetben életformának tekinthető. Vannak emberek, akik az állam vagy az önkormányzatok segítségét egyszerűen elutasítják.

A tárca szóvivője szerint a menhelyek támogatása jelent egy bizonyos mértékű megoldást, legalábbis a tartósan rászorulók számára – étel, ruházat formájában, vagy higiéniai szükségletek megoldása esetén. A tárca ezeken kívül különféle csomagokkal kívánja bővíteni szolgáltatásait. Stuška jelentős támogatás bevezetését jelezte.

Az új javaslat szerint az élelmiszercsomagokat higiéniai eszközökkel egészítenék ki. Egy humanitárius elosztóláncot hoznak létre a lakosság körében, s a csomagokat évente több alkalommal osztják ki.

A csomagosztási segítséget a múltban számtalan bírálat érte. Egyrészt a csomagokba került árucikkek kiválasztása, másrészt a kiosztás terén felmerült gondok miatt, ugyanis s csomagok nem minden esetben az arra valóban rászorulókhoz kerültek.