A Nemzetközi Valutaalap a két héttel korábbi szigorú figyelmeztetés után végül folyósította Ukrajnának a hitelcsomag 1,7 milliárd dolláros részletét.

Az ukrán jegybank elnöke, Valerija Gontareva (fotónkon) megerősítette, hogy Kijev megkapta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb, ezúttal 1,7 milliárd dolláros hitelrészletét. Az IMF még márciusban döntött az újabb, összesen 17,5 milliárd dolláros csomagról.

A csomag első részét, 5 milliárd dollárt áprilisban utalta át az IMF, amely a hiteltárgyalásokon feltételül szabta, hogy a kijevi kormány olyan reformprogramot dolgozzon ki, amely első lépésben az állami kiadások 15,3 milliárd dolláros csökkentését eredményezi.

Az ukrán parlament tavasz óta több törvénymódosításról tárgyalt, ám az IMF ezekkel nem volt elégedett, ezért július közepén szigorúan figyelmeztette a kormányt, hogy érdemben is cselekedjen.

A második részletet nem lehet felhasználni a Gazprom orosz vállalattal szembeni tartozás csökkentésére. Ez az összeg erre messze nem lenne elég, hiszen az orosz cég összesen 26,7 milliárd dollárt követel az ukrán Naftogaztól, amely ennek ötödét ismeri el valósnak.