Az Uber december 4-én elindítja az UberPOOL-t Londonban, ahol egy bírósági döntés zöld jelzést adott a cégnek. A szolgáltatással az egy irányba utazók megoszthatják egymással a fuvart, így még olcsóbbá tehetik utazásukat.

Az Uber ma már a világ több mint 340 városában biztosít fuvarmegosztást. Olyan nagyvárosokban, mint amilyen London is, gyakran előfordul, hogy több utas szeretne ugyanabban az időben hasonló útvonalon közlekedni. December 4-től új szolgáltatással bővíti kínálatát Londonban a cég: az egy irányba utazók megoszthatják egymással az autót. Az utasok fix díjat fizetnek, amely nagyjából 25 százalékkal olcsóbb, mint a hagyományos UberX-utazás ára.

A jelenleg 15 városban működő UberPOOL már bizonyított: San Franciscóban például az összes Uber-utazás felét ezzel a szolgáltatással bonyolítják. Az UberPOOL az autós partnerek számára azért jó, mert kevesebb idő telik el az egyes utazások között, a városnak pedig nagy előnyt jelent, hogy kevesebb autó terheli az utakat, vagyis idővel csökken a közúti forgalom és a légszennyezés.

Los Angelesben az első nyolc hónapban több mint ötmillió UberPOOL-utazást bonyolítottak, amellyel a városon áthaladó forgalom 12,7 millió kilométerrel, a szén-dioxid kibocsátás pedig 1400 tonnával csökkent.

Az UberPOOL hasonlóan működik, mint a jelenleg Budapesten is elérhető szolgáltatástípus, az UberX: az utas megadja úticélját és rendel egy fuvart. Az utazás ára az appban előre megtekinthető. Maximum három ember vehet részt egy utazásban, vagyis az úticéllal együtt azt is meg kell adni, hogy hányan fognak utazni. Az app ezután megmutatja, hogy ki lesz az utazáshoz csatlakozó útitárs.

„Azt reméljük, hogy az UberPOOL vonzó alternatívát kínál a saját autó tulajdonlással szemben” – mondta Jo Bertram, az Uber regionális igazgatója.