Új országos érdekegyeztető intézmény, a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának létrehozását szorgalmazza a kormánynál kilenc vasutas szakszervezet. A fórum informálisan már tavaly, a bérmegállapodás előkészítésekor működött, de az érdekképviseletek véglegesítenék.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) tájékoztatása szerint zömében elégedettek voltak a vasutasok az idei béremeléssel, amit a szakszervezetek részben a tavaly informálisan létrehozott Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumán folytatott előkészítési és egyeztetési folyamatnak tulajdonítanak.

Az ideiglenesnek, a bértárgyalások idejére szánt egyeztető fórumon az érdekvédők mellett a munkáltató és a kormány, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (Stratosz) képviselői is részt vettek, ezért sikerült a vártnál jobb bért kiharcolni – fejtette ki a közleményben Meleg János, VSZ elnöke. 

Hangsúlyozta: az ágazatban működő érdekvédők egybehangzóan úgy vélik, hogy a sajátos helyzetben lévő közszolgáltató, valamint köztulajdonban álló cégek munkáltatóinak és munkavállalóinak az érdekegyeztetéshez mindenképpen ez a magasabb szint, a háromoldalú fórum alkalmas, ezért ezt véglegesítenék.

A kezdeményezést aláíró kilenc szakszervezet felkéri a Stratosz vezetését is, hogy álljon az ügy mellé, és belépésével is támogassa az eddig sikeresen működött fórum véglegesítését. A VSZ elnöke szerint az idei béremelési mértéket a szakszervezetek elfogadhatóan jónak tartják, de ez önmagában kevés ahhoz, hogy visszatartsa az elmenni készülő szakembereket.

A munkakörülmények javítását, az indokolatlanul szigorú és elhibázott vizsgáztatási rendszer átdolgozását, különféle ösztönző programok kialakítását és számos jobbító intézkedés bevezetését nem lehet a jelenlegi szinten egyeztetni, mindenképpen egy erős és befolyásos grémium kell – hangsúlyozta közleményében a VSZ. (MTI)