Ötmilliárd forintos európai uniós forrásból, egy 2020-ig szóló program keretében pályázati úton segíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a fiatalok felkészülését a munkába állásra és a családalapításra.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a 12–35 éves korosztályt szeretnék megszólítani, és eljuttatni hozzájuk az őket érintő legfontosabb információkat.

A múlt héten közzétett, „Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve” című kiemelt felhívásra – amint arról a KamaraOnline is beszámolt – kizárólag az Új Nemzedék Központ nyújthat be pályázatot. A központ egyik kiemelt feladata, hogy segítsen a fiatalok életpályájának tervezésében, azaz szakértői tájékoztatást adjon a különböző ösztöndíjakról, továbbtanulási és vállalkozási lehetőségekről, illetve a munkába állást és a családalapítást segítő programokról – tájékoztatott az államtitkár. A központ húsz kihelyezett kontaktirodájában a pályázat keretében közösségi tereket is létrehoznak, valamint a központ munkatársai továbbra is megtalálhatók lesznek különböző fesztiválokon és rendezvényeken.

Szintén a pályázati forrásból valósul meg 2016-ban egy ifjúságkutatás, amelynek keretében nyolcezer fős minta alapján térképezik fel a fiatalok érdeklődési körét, életvezetési szokásait – mondta az államtitkár, hozzátéve, 2000 óta négyévente készítik el ezt a kutatást, amely fontos visszajelzést ad az ifjúság aktuális helyzetéről. Uniós forrásból egy önkéntesközpontot is létrehoznak, amely az önkéntes tevékenységet országos szinten koordinálja majd. Megjegyezte, az érettségi feltétele a kötelező közösségi szolgálat teljesítése, ezért a nemrég elindított önkéntesportál, a www.onkentes.gov.hu mellett a központ is segítséget nyújt majd ennek elvégzésében.

Köpeczi-Bócz Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, a program öt évre szól, ezzel garantálják a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. A célok közül kiemelte a fiatalok identitásának megerősítését, ezáltal elvándorlásuk megakadályozását bizonyos térségekből. A nemzetközi tapasztalatok szerint abban kell segítséget adni a mai ifjúságnak, hogyan lépjen be a társadalomba, a munka világába, és hogyan hangolja ezt össze a magánéletével és a családjával – mondta az államtitkár.