Új módszert alkalmaz a NAV a köztartozások behajtásánál, egyebek közt kényszerítő lépések helyett jóval többször küldött felszólítást az adósoknak.

A múlt évben több mint 260 milliárd forintot tett ki a behajtási bevétel – mondta Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár a Magyar Időknek. A NAV vezetője szerint a hatóság a múlt évben majdnem félmillió fizetési felszólítást postázott az elmaradással küzdő cégeknek és magánszemélyeknek, kétszer annyit, mint az előző évben. A tájékoztatás után az érintettek kijavíthatják hibájukat, lehetőséget kapnak a korrekcióra. Hozzátette, hogy a nem fizetők ügyében azonban már a törvény engedte szigorral lépett fel a NAV.

A hatóság az elmúlt évben több százezer inkasszót bocsátott ki, emellett tízezrével rendelte el az adósok munkabérének részbeni elvonását, valamint ingóságok és ingatlanok lefoglalását. Az inkasszóval kapcsolatban Tállai András megjegyezte: tavaly több mint 11 millió alkalommal küldött érdeklődő levelet a NAV a hazai bankszféra szereplőinek, háromszor annyit, mint 2015-ben. Az adótartozások miatt tavaly lefoglalt ingóságok közel fele ruházati termék volt, de sok gépjármű is a NAV-hoz került ilyen okból.