Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását.

Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa elmondta, az új rendszer arról is gondoskodik, hogy a dohánytermékek megfeleljenek bizonyos biztonsági követelményeknek az által, hogy minden egyes csomagot legalább ötféle eredetiséget igazoló elemmel kell ellátni.

A nyomonkövetési rendszert, valamint a biztonsági előírásokat a tagállamoknak a cigaretta és a cigarettadohány esetében május 20-ig kellett bevezetniük, az összes többi dohánytermék esetében a határidő 2024. május 20. Az új jelölések kiadásáért felelős szervezet létrehozásáért a tagállamok felelősek. Amennyiben ezt még nem tudták teljesíteni, a rendszer működése érdekében átmenetileg más tagállamok azonosítói szolgáltatásait használják – közölte az uniós biztos.

A dohányzás továbbra is a korai elhalálozás legfőbb okai között szerepel az Európai Unióban. A dohánytermékek illegális kereskedelme megkönnyíti a cigarettához és egyéb dohánytermékekhez való hozzáférést többek között a gyermekek és a fiatalok számára is. A dohány tiltott kereskedelme továbbá az adóbevételek esetében minden évben több millió euró veszteséget okoz a tagállamok számára – tájékoztatott az uniós bizottság.

(Forrás: MTI, fotó: Domino Printing)