Megelevenedik a történelem a várpalotai Thury-várban egy új mobiltelefonos alkalmazásnak köszönhetően. A magyar szakemberek által kifejlesztett applikáció a vár öt helyszínén segíti a látogatókat.

Az applikáció lényege, hogy a kiterjesztett valósággal még vonzóbbá tegyék a várat a látogatók számára, akik piactéri jelenetet, portyára való készülődést és egy katonai gyakorlatot is láthatnak „a virtuális valóságban”, valamint egy kovácsműhely és egy kínzókamra is feltűnik a háromdimenziós térben – mondta el Kovács Norbert, az INDE R&D Kft. fejlesztési igazgatója.    

A munkában a Thury-Vár Nonprofit Kft. munkatársai és Csepin Péter hagyományőrző is közreműködött. Az alkalmazás indításakor Thury György üdvözli a felhasználókat, a jelenetekben pedig elképzelt szereplők vannak, korhű öltözékben és környezetben – fejtette ki Kovács Norbert.   

A fejlesztési igazgató elmondta: a kiterjesztett valósághoz három elem szükséges, a grafika, amely a tartalom elindításához kell, a képfelismerő algoritmus, valamint a megjelenítendő tartalom. Az algoritmus „elemzi” az eszköz kameráján keresztül beérkező képet, és amint felismer egy előre betanított vizuális elemet, elindítja, és látszólag a térben, valójában a kameraképre vetítve, elhelyezi a 3D-s tartalmat – fejtette ki Kovács Norbert. Az alkalmazás hamarosan elérhető lesz ingyenesen az Apple App Store-ban és a Google Play Store-ban ThuryTrip néven – fűzte hozzá. (MTI)