Kézműves sörfőzdét létesített látványéttermmel Ábrahám Csaba Gyulán. A 280 millió forintos beruházást 43 millió forint uniós támogatás segítette.

A sörfőzde átadásán Ábrahám Csaba elmondta: a főzdében jelenleg négyféle sört gyártanak, két cseh típusú lagert, egy barna sört és egy IPA-t, de heteken belül meggyes sörrel egészül ki a kínálat. A választékot tovább szeretnék bővíteni, mint a tulajdonos mondta, kísérletezni fognak a sörfőzés során.

Az uniós Gazdaságfejlesztési- és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán 43 millió forintot nyertek el kutatás-fejlesztésre, amelyhez mintegy 30 millió forint önrészt tesznek hozzá, hogy további berendezéseket, pasztörizáló- és hordómosó gépeket szerezzenek be a fejlesztésekhez.

Az üzem éves kapacitása jelenleg 200 ezer liter, amelyet reményei szerint még a nyári szezon előtt növelni tudnak, újabb tartályokat szereznek be, és hamarosan egy palackozósorral is bővül az üzem. Ez a mennyiség egy év alatt Gyulán el fog fogyni – mondta, hozzátéve, hogy a nagy kereskedelmi hipermarketekbe, „ha akarnának se tudnának bekerülni”.

A főzde egybeépült egy kétszintes látványétteremmel, ide az alapanyagok egy részét, a hús és húsipari termékeket, kecskesajtot, zöldségeket, szörpöket, lekvárokat helyi beszállítóktól szerzik be. A főzde és az étterem jelenleg 13 embernek biztosít munkát, amelyet hamarosan további hárommal növelnek. Ábrahám Csaba szerint rövid időn belül akár 25 embert is tudnak foglalkoztatni. (MTI)