Új hűtőcsarnokot adtak át a hat állami erdőgazdaság tulajdonában lévő, tavaly 1,76 milliárd forintos árbevételt elérő Somogy megyei Öreglaki Vadfeldolgozó Kft.-ben.

Az új, 125 millió forintos hitelből megvalósult 415 négyzetméteres hűtőcsarnokra nagy szükség volt, hiszen régóta bértárolásra kényszerültek, ami megnövelte a költségeket – mondta el Buzánszkyné Láng Mónika, az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. ügyvezetője. Hosszú évek óta ez az első igazi fejlesztés az üzemben, és továbbiakra is nagy szükség lenne, de állami cégként nem pályázhatnak uniós támogatásra.

Az ország egyik legnagyobb vadfeldolgozójaként tavaly 1850 tonna vadhúst vásároltak fel a dunántúli erdőgazdaságoktól és vadásztársaságoktól. A szarvas, őz, és vaddisznó húsból feldolgozott, főként gasztronómiai kiszerelésű termékek 85 százalékát külpiacokon, elsősorban Németországban, Ausztriában és Olaszországban értékesítik.

A 35 éve stabilan gazdálkodó üzem éves átlagban 64 embert foglalkoztat. A tavalyi évet a korábbiaknál szerényebb, 26 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárta, aminek oka a jelenleg is érzékelhető európai vaddisznóhús-túlkínálat. Az ügyvezető elmondása szerint ez a probléma pár évente, szinte ciklikusan jelentkezik. Hozzátette, nagy előrelépés lenne az értékesítésben, ha a vadhúsnak is csökkenne az áfája. A nyilvános adatok szerint 2016-ban a cég adózás előtti eredménye 88,3 millió forint volt, nettó árbevétele pedig elérte az 1,62 milliárd forintot. 

Buzánszkyné Láng Mónika arról is beszámolt, hogy évek óta éles a harc a felvásárlói piacon a vadhúsért, mert több kis magánvállalkozás is arra specializálódott, hogy külföldi feldolgozók számára vásárolja fel a magyar árualapot, ráígérve a hazai feldolgozók áraira. A Sefag Zrt., a Zalaerdő Zrt., a Bakonyerdő Zrt., a Kisalföldi Erdőgazdasági Zrt., Gyulaj Erdészeti Zrt. és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. tulajdonában lévő Öreglaki Vadfeldolgozó Kft. a hazai alapanyagpiac mintegy ötödét uralja – tette hozzá. (MTI)