A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára” című (GINOP-6.1.5-17) felhívás.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében megjelent felhívás célja a nagyvállalatok munkavállalóinak szóló képzések finanszírozásának támogatása, ezáltal segítve az alkalmazottak foglalkoztathatóságát, továbbá a munkavállalók munkahelyi készségeinek és kompetenciáinak javítása révén növekszik a vállalkozások versenyképessége.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 21,52 milliárd forint; az igényelhető támogatás 10–100 millió forint; a támogatott támogatási kérelmek várható száma: 220–2200.

A támogatási kérelmek benyújtására 2017. május 3-tól 2017. október 30-ig van lehetőség.

Munkahelyi képzés Magyarországon

A tervezet „indoklás” című fejezetében többek között az alábbiakat olvashatjuk:

  • Magyarországon az egész életen át tartó tanulásban résztvevő 25–64 éves felnőttek aránya rendkívül alacsony: 7,1 százalék. Ez a szám elmarad az Európai Unió tagállamainak átlagától (10,7 százalék), sőt a térségbe tartozó országokhoz képest is alacsonynak számít (Csehország: 9,3 százalék, Szlovénia: 11,9 százalék).
  • 2015 folyamán a vállalkozások kevesebb mint fele, összesen 44 százaléka adott lehetőséget alkalmazottainak arra, hogy részt vegyenek valamilyen szakmai képzésben
  • A nagyvállalatok dolgozóinak az összes foglalkoztatottakhoz képest csupán 27 százaléka részesült szakmai képzésben.
  • A munkaadók inkább a jól képzett, közép- vagy magasabb szinten dolgozó, fiatalabb alkalmazottaik képzését preferálják. A munkahelyi tanuláshoz való hozzáférésben így hátrányba kerülnek azok, akiknek leginkább szükségük lenne a képzésre: az idősebb munkavállalók, a középfokú végzettségnél alacsonyabb végzettségűek, illetve az alacsony beosztásban dolgozó alkalmazottak.

További részletek az alább letölthető felhívásban.