A szlovák kormány tudomásul vette, hogy kórházat építenek Pozsony Rázsochy városrészben, és felújítják, kibővítik a ružinovi kórházat.

A szlovák kórházfeljesztési terveket az államnak kell finanszíroznia, ám az építkezés és üzemeltetés során egy magánvállalkozóval is együtt kell működnie. A létesítmény összköltsége több mint 343 millió euró. Az egészségügyi tárca műhelyéből származó koncepciót már a kormány is tudomásul vette – írja a hirek.sk.

A legnagyobb és legeladósodottabb szlovákiai kórházat jelenleg 5 létesítmény alkotja. Az új megoldási javaslat két egyetemi típusú kórházzal számol Ružinov és Rázsochy térségben és a Pozsonyi Egyetemi Kóház (UNB) partnereinél, amelyek majd a kiválasztott munkahelyeken a gyakorlati oktatást egészítik ki.

A Kramáren működő kórház tevékenységét fokozatosan leépítik. Az Óvárosi Kórházat ideggyógyászati és pszichiátriai központtá alakítják, ahol majd geriátriai ellátást is nyújtanak. Az új egyetemi kórházat a jövőben is az állam ellenőrzi, illetve finanszírozza.

A modell átmenetet képez a PPP- és a hagyományos állami projekt között. A gazdasági elemzések alapján az összes hozzáférhető lehetőség közül ez mutatkozik a leghatékonyabbnak – vélik a minisztériumban.

Az új egyetemi kórház építésével és költségvetésével kapcsolatos, részletesen kidolgozott anyagot az egészségügyi miniszternek 2018. december 31-ig kell a kormány elé terjesztenie.