A Széchenyi 2020 keretében megjelent „A szociális ágazat módszertani és információs rendszereinek megújítása” című (EFOP-1.9.4-VEKOP-16) felhívás.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5,8 milliárd forint, ebből az Emberi Erőforrás Fejlesztés Operatív Program (EFOP) keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 4,06 milliárd, míg a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében 1,74 milliárd forint. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Támogatási kérelmet a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutató Intézet és az Oktatási Hivatal konzorciuma nyújthat be.

A kiemelt projekt célja, hogy „a szociális és gyermekjóléti, gyermekvédelmi ágazat jogszabályokban rögzített feladatainak megvalósítását szolgáló, központilag tervezhető, kivitelezhető vagy elősegíthető szakmai eszközök, technikák és technológiák, újítások az ágazati szereplők – beleértve az igénybevevőket és a nyilvánosságot – számára úgy álljanak rendelkezésre, hogy az ismeretek és információk transzferálása a felhasználás szempontjából a lehető legkevesebb költséggel (és idővel) járjon” – olvasható a felhívásban. A támogatható tevékenységek az alábbi 4 csoportba tartoznak:

  1. A szakmatámogató rendszerek modernizációja, hatékonyabbá tétele, az új EFOP standard pályázatos projektek eredményességét segítő központi funkciók kialakítása, a területen dolgozó szakemberek, intézményvezetők mindennapi szakmai munkájának támogatása érdekében.
  2. A központi ágazati informatikai eszközök hozzáférésének kiterjesztése, minőségének javítása.
  3. Az ágazati tervezés, szakmafejlesztés empirikus, tudományos megalapozásának aktualizálása.
  4. Szakmai Koordinációs Fórum kialakítása és működtetése.

További részletek az alább letölthető felhívásban.